Már nem emelnek kezet a nőkre

Tavaly egy időben indult Újvidéken és Szabadkán a családon belüli erőszakot elkövetők egyéni, illetve csoportos terápiával való kezelése a Szociális Munkaközpontokban. Ugyan kevésnek tűnhet a részvevők száma, az eredmények mégis magukért beszélnek. S ha már egy család problémáját sikerült megoldani, megérte.

A Szabadkán hat hónapon át tartó terápia novemberben ért véget, s arra tízen jártak, közülük pedig kilencen sikeresen be is fejezték a terápiát. A kezelés alatt nem követtek el erőszakot partnereiken, gyermekeiken, a terápiát követően három és hat hónappal is ellenőrzik majd, sikeres volt-e a program.

Nada Vereš, a szabadkai Szociális Munkaközpont pszichológusa a tegnapi ismertetőn kiemelte, jó az együttműködésük a szabadkai ügyészséggel, ahonnan hat erőszakos cselekményt elkövetőt javasoltak a terápián való részvételre, emellett a munkaközpont gyermekvédelmi szolgálata további két férfit utalt a kezelésre, még ketten pedig önmaguk ismerték fel, hogy szükségük van a beszélgetésre, s önként jelentkeztek a programra. A tíz jelentkezőből öten voltak alkalmasak a csoportterápiára, hiszen volt, akinek inkább az individuális kezelés felelt meg jobban. Összesen 44 találkozót tartottak, s ebből 12 alkalommal az erőszakot elkövetők partnere, felesége is részt vett a terápián. Nyolc témáról beszélgettek, mindegyikről három különböző műhelyen belül.

– Szó volt az erőszak alternatíváiról, arról, hogyan tudják féken tartani a dühüket és hogyan tudnak tiszta fejjel más megoldást választani, beszéltünk az érzelmek kifejezéséről, a közelségről, a szeretetről, arról, hogy mi az oka annak, hogy erőszakhoz folyamodtak egy-egy stresszes szituációban – mondta a szakember.

A kezelést vezetők elmondták, a legnehezebb feladat az volt, hogy az erőszakot elkövetők eljussanak arra a pontra, hogy belássák, elkövették a bűncselekményt.

A családon belüli erőszakot elkövetőkkel foglalkozó terápiát már csaknem egy évtizede alkalmazzák például a horvátországi Rijekában, 2011 óta pedig Kragujevacon és Nišben is. Kragujevacon például olyan nagy az érdeklődés a program iránt, hogy sort kell várniuk az érintetteknek.

Nenad Drašković, az újvidéki Szociális Munkaközpont igazgatója kiemelte, a program vajdasági implementálása idején is sokan félreértették ennek a valódi célját. Az a vád érte őket, hogy az erőszakot elkövető férfiakra szentelnek időt és pénzt, miközben ez a program tulajdonképpen a nőket védi a további erőszakos cselekményektől.
Slavica Damović Zdravković, az újvidéki központ pszichológusa kiemelte, négyen fejezték be náluk a programot, azóta elmúlt három hónap, megtörtént az első találkozó, amelyen kiderült, azóta egyikük sem bántalmazta a családtagokat.

Telečki Boris, a szabadkai Szociális Munkaközpont pszichológusa, a csoportterápiák és individuális kezelések vezetője kiemelte, a legnagyobb hatással egymásra voltak a csoportterápia részvevői. Továbbá nagy hatást váltott ki a Mérges ember című animációs film vetítése is, amely tulajdonképpen az apa anya elleni erőszakos viselkedését mutatja be a gyermek szemszögéből.

– A kezdet nehéz volt, sokáig tartott, amíg a részvevők belátták, hogy valóban elkövették az erőszakot, és hogy ezért felelősséget kell vállalniuk. Idővel azonban ez megváltozott, belátták, hogy van más megoldás is, akkor, amikor elkezdték megérteni a saját érzéseiket. Ezek az emberek ugyanis valamiért nem tudnak szembesülni a saját érzéseikkel. Ezt is megtanulták a terápia alatt. A legnagyobb sikerként azt élem meg, hogy az egyik részvevő, aki többszörösen visszaeső erőszakos elkövető a terápia végén felvette a kapcsolatot a gyermekeivel és a volt feleségével, akikkel csaknem három éve nem beszélt. Sikerült beszélgetniük, mindenféle feszültség és erőszak felmerülése nélkül – emelte ki Telečki.

Az egyéni kezelések továbbra is folynak a Szociális Munkaközpont családsegítő szolgálatánál, így az év bármelyik időszakában fordulhatnak hozzájuk bizalommal.

Szerző: tm

Forrás: Magyar Szó