Kullancsidény – ne próbáljuk meg otthon eltávolítani!

Az enyhe tél és az állandó változékony időjárás miatt várhatóan sokkal több kullancs van, lesz a természetben, mint az elmúlt években. Itt a május, egyre többet vagyunk szabad levegőn gyermekeinkkel, ezért fontos az elővigyázatosság.

A gyermekeknél a kullancs a legtöbbször a fejen, vagyis a hajban bújik meg, ezért nehezebb észrevenni és a legtöbb esetben csak akkor mutatkozik meg, amikor már teleszívta magát vérrel. Ezért a szülő kötelezően, minden nap, különösen amennyiben kirándulni volt a gyerekkel, alaposan nézze át gyermeke fejecskéjét, de a test többi részét is! Amennyiben a gyermeken esetleg új anyajegyet vennénk észre feltétlenül vizsgáljuk meg alaposan, amennyiben kullancsról van szó, látszanak a lábai.

Amennyiben úgy döntünk, hogy kirándulunk egyet, feltétlenül hosszú ujjú felsőt és nadrágot adjunk a gyermekre, hogy a teste fedve legyen. A kullancs csípése fájdalommentes, így ha nem vizsgáljuk át a testet, észrevehetetlen.

A kullancsnak néhány órára van szüksége, hogy megtalálja a számára ideális helyet, ahová befészkeli magát és amennyiben időben észrevesszük megakadályozhatjuk a Lyme-kór fertőzést.

A Lyme-kórnál először bepirosodik a bőr a csípés helyén és ez 3-4 hétig is eltart. Ezt követően ízületi fájdalmak jelentkeznek, a szívet és a központi idegrendszert támadja a betegség.

Ennek ellenére ne essünk pánikba, nem minden kullancs hordozza a betegséget.

Amennyiben kullancsot észlelünk a gyermekünk vagy a saját testünkön, nagyon fontos, hogy ne próbáljuk meg otthon, egyedül eltávolítani. A kullancs nem szakszerű eltávolítása további gondokat okozhat. Azonnal keressük fel az ügyeletet, semmilyen körülmények között ne tegyünk rá alkoholt, petróleumot, étert vagy olajat, mert annak következtében a kullancs csak még több méreganyagot lövell ki magából.

Forrás: bebac.com

Szerző: babamama.rs