Koraszülők – Hogyan támogathatod őket?

Talán olyan érzésetek lehet, hogy már a csapból is ez folyik. Talán az is átfut a fejeteken, hogy miért kell már ennyit beszélni erről a témáról? Talán úgy érzitek, nem  csak koraszülés van a világon, miért ne foglalkozzunk  más fontos dolgokkal is?! Azért jó, ha tudjuk, évente kb. 15 millió (igen millió) gyermek érkezik korábban, mint kellene, és valóban sok, egészen picuri baba lesz teljesen egészséges gyermek, az addig vezető út nagyon is hosszú és rögös. Biztosan ismertek olyan párt, akinek ezzel a problémával kellett szembesülnie, és talán segítettetek volna, de nem volt ötletetek , hogyan.

Megszületett! Apa és Anya lettünk, rózsaszínű felhő, mindenki boldog – normális esetben így zajlik egy család gyarapodása. De, ha egy pici, törékeny, egyedül szuszogni alig, vagy nem tudó gyermekről hallunk, még gratulálni is elfelejtünk… Hajlamosak vagyunk előkapni egy nemrég hallott sztorit a híradóból, hogy lám, az a 300-400 grammal született baba is milyen jól van, vagy, hogy a mai medicína milyen csodás, mert manapság, minden korababán tudnak segíteni. Kell a szülőket biztatni, de legyinteni az érzelmeikre nem szabad.

Akinek van gyereke, tudja, mennyire tudunk aggódni, ha a kicsit egy egyszerű vírus ledönti lábról, akkor próbáljuk elképzelni, hogyan aggódhatnak ők a gyermekért, akit annyira vártak, és akit  talán még meg sem érinthettek. Bátorítsuk őket, és nem tolakodóan, de ajánljuk fel segítségünket. Akár azt, hogy továbbítjuk a család, rokonok, barátok felé az információkat – nagyon terhes lehet az állandó telefon csörgés. Akár azt, hogy elvisszük őket a kórházig vagy bevásárolunk helyettük.

Tiszteljük a pár magánéletét, hiszen olyan próbán kell éppen átmenniük, amelyet nagyon sok kapcsolat nem bír el. Ahelyett, hogy elvárjuk, megvendégeljenek bennünket,  vállaljuk el az idősebb gyermek felügyeletét vagy rendeljünk nekik egy vacsit! Egy beteg gyermekért aggódni roppant kimerítő dolog, és gyakran ezen az állapoton a hozzátartozók, barátok  még rontanak is.

Teljesen felesleges arról beszélni  illetve kérdezgetni, hogy milyen sérülései vagy maradandó károsodásai lehetnek a csöppségnek, a szülőket ugyanis, a neonatológus beavatta az összes várható nehézségbe, és sajnos, ez a lista nem rövid.

A koraszülöttes szülők, főleg anyák, nagyon gyakran hibáztatják saját magukat a történtekért. A „Nem lehetett volna megakadályozni? Lehet ha, ezt vagy azt nem tetted volna,, kijelentések sokat ronthatnak az anya lelkiállapotán.

Ne vegyük zokon, ha a szülők, akiknek gyermekük a kórházban van, nem jelennek meg valamilyen társasági eseményen. És soha ne menjünk úgy látogatóba, ha betegnek érezzük magunkat. Ha a szülők betegek, akkor még látogatóba sem mehetnek gyermekükhöz.

Kérdezzünk a korababa állapota felől, ne tegyünk úgy, mintha nem létezne! A szülőknek jól esik az érdeklődés. Lehet a kicsi fényképeiben gyönyörködni illetve dícsérni, minden szülő büszke a gyermekére.

És örüljünk a családdal együtt, mikor eljön a nagy nap és végre hazahozhatják babájukat! Szülői tanácsainkkal azonban óvakodjunk, mert egy koraszülött ellátása nagyban különbözhet az időre született apróságokétól, sokkal több odafigyelésre , kontrollra és törődésre van szükségük.

Szerző: Komenda Renáta