Komatálat minden kismamának!

Amikor kisbaba születik egy családban a csecsemő ellátásával járó feladatok komoly teherként hárulnak az ifjú és gyakorlatlan anyukára. Egy nagyon régi szokás éppen ebben igyekszik segíteni nekik.

Miközben nálunk is egyre inkább hódít a Baby Shower meg a tejfakasztó, elfelejtkeztünk egy legalább ennyire jó, a szüléshez kapcsolódó régi hagyományról: a komatálról. Baby Shower helyett inkább komatálat a friss anyukáknak!

Egyre divatosabb nálunk is az angolszász kultúrából importált Baby Shower, vagyis a babaváró/babaköszöntő buli, és ennek  férfias alternatívája, a tejfakasztó buli. Az előbbiről már korábban írtunk, lényege, hogy még a szülés előtt a terhes kismama főként nőnemű rokonai, barátnői körében ünneplik. Ha a kismama nem babonás, ajándékokkal kedveskednek neki, de hogy ne csak erről szóljon, játékos feladatokkal színesítik a napot. Azoknak jó lehet, akik már előre tudják, hogy nem akarnak az első időszakban vendégeket fogadni, inkább a baba körüli teendőkre, összeszokásra koncentrálnak, meg azoknak is, akik ettől várnak egy utolsó csajos bulit, vagy netán egy halom ajándékot.

komatalA „tejfakasztás” már tipikusan férfi program, melynek lényege, hogy a friss apuka szintén baráti körben, ivászattal ünnepli meg a család gyarapodását. Elmeséli a szülést, milyen a kisbaba és remélhetőleg jó időre visszavonul az éjszakai életből (akinek nem inge, ne vegye magára), és otthon segít inkább. Mindkettő középpontjában a születés, a szülővé válás áll, mindegyikben meg  lehet találni a szépet és a praktikumot, s aki akarja, ellenvéleményt is könnyen talál, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy figyelmetekbe ajánljak egy nagyon kedves és valóban hasznos, szintén a téma köré szerveződő magyar szokást, a komatál intézményét. Mert nem kell mindig messze menni, ha jó dologról van szó.

A kismamáknak sokszor reggel munkába megy a párjuk, nincs mindenhol olyan rokon, aki odaköltözik a családhoz segíteni, és ilyenkor az anyuka egyedül marad, így kell ellátnia a csecsemőt, netán a nagyobb testvért, főzni kéne és rendben tartani a háztartást, ami egyszerre nagyon fárasztó tud lenni. A kimerültség a tejtermelésnek sem kedvez, ezért is csinálták régen úgy, hogy aki tudott, az besegített ebben az időszakban, hogy minden feltétel ideális legyen a baba-mama összeszokásához, a kisbaba természetes táplálásához.

 Mi az a komatál?

,,Komatálat hoztam
Meg is aranyoztam
Koma küldi komának
Koma váltsa magának.”

A komatál egy olyan ma is életképes, csak éppen elfedett népszokásunk. Még az 1980-as években is elmaradhatatlan jele volt a közösségi összetartásnak, az egymásra figyelésnek. Nem tévesztendő össze a kolozsmával, a keresztanya ajándékával. A szoptató anyáról való gondoskodással azt biztosították, hogy az anya minél hamarabb megerősödjék a szülés után, és bőséggel tudjon szoptatni. A komatál a lehetőségekhez mérten gazdag, tartalmas ebéd és bor volt, vidékenként változóan kettő-kilenc napig a szülés után. Egyes helyeken az asszonyavatásig vittek komatálat. A komatál fogásainak száma mindig páratlan volt. Az első és az utolsó komatálat általában a főkomaaszony küldte, a többi komaasszony pedig naponta váltotta egymást. Nem csak a komaasszonyok küldtek komatálat, hanem a keresztelőlakomán résztvevő vendégek is megrakták a “komacsészéket”. A komatálat az illendőség szerint az kóstolta meg először, aki vitte, és őelőtte ette meg az anya és a családja. A tál vivője a szokás szerint erőt, egészséget, bő tejet kívánt az anyának, kikérdezte, hogy ment a szülés, és ellátta jótanácsokkal.

Hogyan működik?

Vannak kisebb egyházi közösségek, egy-egy település vagy utca, ahol ma is megszokott, hogy ha valahol kisbaba születik, egymás között felosztják, megbeszélik, hogy ki, mit és mikor tudja vállalni, hogy komatálat visz a családnak (ez akkor is működik, ha személyesen nem nagyon ismerik egymást, de egy közösségbe tartoznak). Az ilyen figyelmességet mi is viszonozzuk. Ha a másik fél kerül hasonló helyzetbe, akkor gondolni kell arra, hogy nekünk milyen sokat jelentett a figyelmesség, és az a sok étel és ital, amit kaptunk.

Forrás: babamama.hu

Fotó: sxc.hu