Kismamák, kispapák, vállalkozásra fel!

Csiszár Molnár Anna vállalkozó és családanya előadásával kezdődött meg az a három alkalomból álló Vállalkozásfejlesztő előadások kismamáknak és kispapáknak című képzéssorozat, amelyet a Palicsi Vállalkozók Fóruma (PAVAFO) Egyesület szervez Palicson. Az első előadásra szerdán délután a helyi közösség termében került sor, a részvevők számára pedig még gyermekmegőrzést is biztosítottak a szervezők.

A képzés ingyenes, a projektet a tartományi gazdasági, nemi egyenjogúsági titkárság támogatja.

Juhász Bálint tartományi titkárhelyettes a megnyitón kiemelte, bizalommal fordulhatnak a polgárok a titkársághoz bármilyen vállalkozói kérdésben, hiszen támogatják a vállalkozásfejlesztést, a női vállalkozók pedig kiemelt figyelmet kapnak.

– Nagyon örülök ennek a projektumnak. Nagyon életszerű példa arra, hogy hogyan lehet a gazdaságot és a nemi egyenjogúságot egy napon említeni. A fiatal kismamáknak és kispapáknak szólnak az előadások és a munkaerőpiacra való visszatérést serkentik előadások által, pályázási ismeretek átadásával. Fontos kérdéskört feszeget, mert a gyermeket vállaló nők hátrányos helyzetben vannak ma a munkaerőpiacon Szerbiában. Nem csak anyukáknak szólnak az előadások, hiszen a nemi egyenjogúság nem csak a nők, hanem a nők és a férfiak közös ügye. Az pedig, hogy az előadásokat úgy szervezik, hogy közben gyermekmegőrzés is van, arról tanúskodik, hogy a szervezők élik, értik a családok mindennapjait. Nagyon bízom abban, hogy az ismeretek által azok, akik az előadásokat hallgatják, kedvet kapnak a vállalkozáshoz, s talán ez a legnagyszerűbb módja a visszatérésnek, mert alkalmazottként kevésbé szabad helyzetben vannak az anyukák, apukák. A gazdasági titkárság minden új vállalkozást 160 ezer dinárral tud támogatni, a női vállalkozókat pedig előnyben részesítjük – mondta a titkárhelyettes, hozzátéve, hogy a civil szervezeteket is buzdítaná, mert a tartományi költségvetés módosítását követően hatmillió dinár vár még kiosztásra, az elkövetkező nyolc tíz napban érdemes figyelni a pályázati kiírásokat.

Szerdán egy általános bevezetővel kezdődött meg a képzés, ami november 12-én folytatódik, 16 órától, a palicsi helyi közösség nagytermében, amikor Varga Diósi Viola vállalkozó és családanya A marketingről kisvállalkozóknak – hogyan adjunk el? címmel tart előadást. A harmadik előadást pedig november 19-én tartják, amikor Ricz András vállalkozó és családapa Projektekben gondolkodva – céljainkat megvalósítva címmel beszél a vállalkozásról.

A képzés idején a szervezők gondoskodnak a gyermekek felügyeletéről és szórakoztatásáról is.

Szerző: tm

Forrás: Magyar Szó

Fotó: Molnár Edvárd