Kezei alatt csodák történnek

Érdemes néha elgondolkodni azon, hogy vajon egy-egy ajtó mögött ki él, mivel foglalkozik a mindennapokban, milyen gondolatok járnak a fejében. Fel sem merült bennem, hogy egyszer a Gombkötő utca egy kis üzlethelyiségében csodák fognak velem történni, és ezeket a csodákat egy olyan hölgynek köszönhetem, aki mindennap csendben végzi a dolgát, amelyet a küldetésének érez, s amelyet teljes szívvel, önzetlenül tesz, azért, hogy az emberek boldogabbak, egészségesebbek legyenek. Ez a hölgy Zrínyi Bolvári Mária masszőz.

Eddig nem ismertem hozzá hasonló embert, olyat, akiből kizárólag pozitív energia árad, aki mindig mosolygós, sohasem tűnik fáradtnak, mindig jól érzi magát. Elmondása szerint azért tud segíteni másokon, mert ő maga rendben van, és jól érzi magát a bőrében. A masszázzsal való találkozása 1984-ig nyúlik vissza.

– Kereskedelmi iskolát végeztem, de mindig is nagyon szerettem utazni. Leutaztam Horvátországba egy vendéglőbe dolgozni. Rengeteg munka volt, és nagyon kifáradtam. Volt ott egy néni, aki biztatott engem, menjek el hozzá, majd ő engem megmasszíroz, s attól majd jobban érzem magam. Én azt sem tudtam, mi fán terem a masszázs. Elmentem, és más emberként jöttem el tőle. Elvarázsolt az egész. A nyár folyamán, míg ott dolgoztam, igyekeztem elmenni hozzá, és tanultam tőle. Miután hazajöttem, mindent elolvastam, ami csak a masszázshoz kapcsolódik, minden egészségügyi könyvet, pszichológiai könyveket, és mindenkit meg akartam masszírozni a környezetemben. Miután befejeztem a kereskedelmi iskolát, elhelyezkedtem egy üzletben, és ott dolgoztam 23 éven át. A masszázs viszont mindig ott volt, ha valakinek valamije fájt, akkor megmasszíroztam. Az első férjem nagyon féltékeny volt, és nem hagyta, hogy csináljam. Amikor az életnek az a része lezajlott, akkor kinyílt a kapu és a lehetőség, hogy komolyabban foglalkozzam a masszázzsal.

Azt, hogy ma a szalon ilyen legyen, amilyennek látja, hogy el legyen látva tiszta törölközőkkel, a családomnak köszönhetem. A férjem mos, vasal, mivel ő munka nélkül maradt. Tíz órát itt vagyok, nem jutok oda, hogy megcsináljam. Hálás vagyok, hogy a sors hozott nekem egy ilyen társat. Amikor a férjem esetleg talál idénymunkát, akkor az egyik fiam kiteregeti, a másik összeszedi, a férjem pedig kivasalja a törölközőket, én meg reggel behozom a szalonba – meséli.

Egy alkalommal, amikor Máriánál jártam, és megkérdeztem, miben rejlik a masszázs fontossága, csak annyit mondott: kedveském, ez olyan, mintha azt kérdeznéd, miért fontos lélegezni.

– Az embernek a teste olyan, mint egy szivacs, mindent beszív és raktároz. Fontos, hogy ez a raktár jól álljon, tisztán, rend legyen benne. Az egész test egy galaxis, az egyik bolygó jobbra, a másik balra forog, a harmadik gyorsabban, a negyedik nem követi az előző hármat. A masszázs összehangolja ezeknek a működését, hogy a test minden része a legjobban működjön. Ha úgy lélegzünk és úgy működünk, ahogy nekünk megfelel, akkor könnyebben el tudjuk dönteni, mik a fontos dolgok az életünkben, mi a jó út, konfúz gondolkodásban a tennivaló is konfúz, és ez nem vezet jóra. Nem alszunk rendesen, nincs étvágyunk, haragszunk a másikra, s rendszerint ok nélkül, mert az semmi rosszat nem tett, csak mi nem vagyunk jól a bőrünkben, jóban önmagunkkal. Csak sajnos a helyzet olyan, hogy nem sokan tudják megengedni maguknak, vagy egyszerűen csak nem tudják, hogy milyen az, ha megállnak egy órára.

               Zrínyi Bolvári Mária masszőz, Szabadka, Petar Drapšin (Gombkötő u.) 2., telefonszám:  062/17-22-939, 024/522-054

Az érintéssel, masszázzsal Mária gyógyít is. Nem csak az olyan egyszerűbb eseteket, mint jómagam, akinek már a második alkalom után elmúlt a kézzsibbadása, és a hátam sem fáj már, hanem komolyabb problémákon is segít.

– Az elmúlt tizenegy-néhány év alatt rengeteg pozitív tapasztalatom volt. Egy esetben sem volt olyan, hogy ne jóra fordult volna a páciens egészsége. Hogy csak a legközelebbieket említsem, a mostohaapám nyolc éve agyvérzést kapott, de azt megelőzően nem engedte, hogy hozzáérjek. De lebénult, és semmit nem tudott csinálni, az orvosok a jóistenre bízták. S a jóisten olyan jó volt, hogy teremtett nekem annyi erőt és időt, hogy szinte mindennap elmentem hozzá, és megmasszíroztam. Az első masszázsokra nem reagált, de ma az apám él, jól van, kerékpározik, csak most ritkán kerül sorra, hogy megmasszírozzam, mert annyi munkám lett – nevet Mária, majd hozzáteszi, hogy a multiplex szklerózis kezelésében is nagyon jó eredményei vannak. A sportsérüléseket is nagyon jó lehet masszázzsal gyógyítani, valamint a gyomorfekélyt, és egyéb emésztési problémákat is.

– A masszázs nyugalmat teremt az emberben. A masszázs alatt az idegek a bőr alatt táplálják magukat, és ezáltal színesebb a világ. S ez mindenkinek jót tesz.

Mária meg is hallgatja az embereket, azt mondja, sokan mondják róla, hogy ő kettő az egyben: pszichológus és masszőz is.

– Én elmondom a véleményem, de arról, hogy hogyan fognak élni, amikor kimennek innen, ők döntenek.

Miközben beszélgetünk, azon gondolkodom, hogy nem lehet könnyű az emberekkel, hiszen mindenkinek vannak gondjai, feszültségei, amelyeket Mária felszabadít. Hogyan birkózik meg vajon ezekkel az energiákkal?

– Kiengedem a negatív energiákat. Tudatosan teszem ezt. Mezítláb dolgozom, és sokszor mosom a kezemet. Sokat imádkozom, nagyon szeretem az embereket, és azt, amit csinálok. Végtelenül boldog vagyok, hogy megtalált engem ez a dolog, szerencsésnek érzem magam. Néha tíz, tizenkét órát dolgozom, de nagyon boldog vagyok, hogy tehetem a dolgom. És nem viszem haza a rosszat, az itt marad, a három fal és egy függöny között – nevet, majd hozzáteszi, hogy a jó és rossz dolgok attól függnek, hogy hiszünk-e bennük. Jó, ha az ember tudja, hogyan kímélje magát a rossztól. A masszázs segít ebben. Sokat gondolkodtam azon, hogy ha én jól érzem magam attól, amit csinálok, ezáltal jó az én családomnak, jó annak, aki a masszázsasztalon van, és az ő családjának is, mert egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb ember megy haza. Ez már legalább tíz ember, akivel jót tettem, és ez nagy boldogság ám!

Mária várandósokat is masszíroz, a legfiatalabb ügyfele pedig egy 12 éves kislány volt, akinek a gerincferdülését kezelte.

– A várandósok relax masszázst kapnak, és náluk kerüljük azokat a testrészeket, amelyek a női szervekkel kapcsolatosak. Élvezi az anyuka és a baba is. Volt egy kutatás, amely során tíz babát masszíroztak, tízet pedig nem. Azok, akiket masszíroztak, nyugodtabbak, fogékonyabbak, ügyesebbek voltak. Belőlük biztosan jó és egészséges emberek lesznek. Figyelni kell a babát, hogyan reagál az érintésre, simításra. És ha élvezi, megnyugszik, akkor jó úton vagyunk. De van egy kilencvenéves kuncsaftom is, hetente kétszer masszírozom, és mindig elmondja, bár előbb találkoztunk volna.

A masszőzt mikor masszírozzák? – teszem fel a kérdést.

– Ha szerencsém van, minden héten eljutok. Amikor tudok, elmegyek úszni, minden héten megyek templomba, lelkileg onnan táplálkozom. És soha nem vagyok beteg. Nagyon jól alszom, nekem a rossz nem tehet semmit. Csakis azért tudok segíteni másnak, mert én is jól vagyok.

Szerző: Tómó Margaréta

Fotó: Molnár Edvárd