Két millió mesterséges megtermékenyítésre

Köszönhetően annak, hogy az önkormányzat az év első hat hónapjában a költségvetésből elkülönített eszközökkel segíti a mesterséges megtermékenyítési programot, öt pár folytathatta a harcot, hogy gyermekük születhessen. A harmadik kísérletre két millió dinárt hagytak jóvá, melyre azok a párok jogosultak, akik az Köztársasági Egészségbiztosító Intézet terhére már másodszor próbálkoztak sikertelenül.

Dr. Aleksandar Radulović, akit a városi közkórházban a jövőben megnyíló Mesterséges Megtermékenyítési Központ főorvosává neveztek ki, elmondta, a mesterséges megtermékenyítések sikeressége nagyjából harminc százalék. Az adatok szerint a várost, de az országot tekintve is, a párok mintegy tizenöt százaléka próbálkozik ilyen módon utódot nemzeni és a meddő párok egyharmadának sikerül bekerülnie a programba.

A Köztársasági Egészségbiztosító Intézet által felállított korhatár a nőknél 40 év, a petesejtek elöregedése és a genetikai változások miatt azonban a mesterséges megtermékenyítés sikeressége 35 éven felüli nőknél már harminc százalékkal csökken, 38 éves korukon túl pedig akár hatvan százalékkal is csökken az esélye, hogy gyermekük születhessen. A nőgyógyászok szerint azonban a siker szempontjából a legfontosabb a kitartás.

Június végéig a városi költségvetésből erre a célra elkülönített összeg negyvennégy százalékát használták fel, melynek jóvoltából öt párnak volt esélye a harmadik kísérletre.

Habár Szerbia több városában, így Belgrádban, Újvidéken, de a kisebb városokban is, mint Valjevo vagy Leskovac, működik Mesterséges Megtermékenyítési Központ, Szabadkán még mindig nem nyílt ilyen központ. A szabadkai vezetés pozitív hozzáállásának köszönhetően most mégis lehetővé vált, a nem túl távoli jövőben itt is megnyíljon egy ilyen központ, melynek több haszna is lesz, hiszen amellett, hogy sokaknak elérhetőbb lesz a beavatkozás, az egészségügyi turizmus népszerűsítése Szabadkának gazdasági hasznot is hozna.

Forrás: Magyar Szó