Két gyermek után egy munkaév jár az édesanyáknak

Végül mégis megváltoztatták és pénteken azzal a módosítással fogadták el a munkatörvényt a szerb parlamentben, amelynek köszönhetően nem bocsáthatóak el a kismamák munkahelyükről.

A munkatörvény már hatályba  is lépett. A törvény szerint azok a nők, akiknek egy gyermekük van hat hónap munkaszolgálati évet kapnak, a kétgyermekes anya egy évet, a három illetve több gyermekes édesanya pedig két munkaévet kap a nyugdíjaztatáskor.

Emellett, azok az anyák, akik az egy év szülési szabadság letelte előtt térnek vissza munkahelyükre jogosultak a napi 90 perces szünetre a munkaidejük alatt,vagy a munkaidő végén, aminek köszönhetően meg tudják szoptatni gyermeküket.

Ami a nyugdíjaztatást illeti a férfiaknak 40, a nőknek pedig legalább 38 évet kell ledolgozniuk. Ami viszont az öregségi nyugdíjat illeti, a férfiaknak már most is 65 évesnek kell lenniük, hogy koruk alapján mehessenek el nyugdíjba. A nők esetében ez 60 év. A nyugdíjbiztosításról szóló törvény módosítása 2015. január 1-től kerül alkalmazásra. Innentől kezdve 2020-ig a nők esetében a hatvanhoz évente fél évet fognak hozzáadni. Így mondjuk 2015-ben a nők öregségi nyugdíjaztatási korhatára 60,5 év lesz, 2016-ban pedig 61 év. 2020-ra fogja elérni a 63 évet. 2021-től 2032-ig évente két hónappal növekszik a nők nyugdíjaztatási korhatára. Így éri el 2032-ig a 65 évet. A férfiak és a nők is akkor mehetnek koruk alapján nyugdíjba, ha legalább 15 szolgálati évük van. Az idő előtti nyugdíjaztatás tekintetében is történt változás, a módosítás hatályba lépését követően havi 0,34 százalékkal lesz kisebb azoknak a nyugdíja, akik idő előtt nyugdíjaztatták magukat.

Forrás: bebac.com, magyarszo.com