Keddre újra lesz Pentaxim a gyógyszertárakban

Keddre, június 24-re ismét lesz ötkomponenses oltás a szerbiai gyógyszertárakban, az előző széria ugyanis, a két hónapos hiányt követően a legtöbb helyen, de elsősorban a nagyobb városokban, néhány nap alatt elkelt. 

Április óta nem lehetett kapni a kombinált védőoltást az országban, mert azt nem tervezték szabad eladásra, ugyanis a tervek szerint az állam biztosította volna azt a gyermekeknek. Erre azonban 2015 januárjában kerül csak sor, ekkortól lesz ingyenes a Pentaxim, ami most mintegy 3600 dinárjába kerül a szülőknek, s ezt három alkalommal kell megvásárolniuk, amennyiben a kombinált oltást szeretnék beadatni gyermeküknek.

Az államilag biztosított oltások ugyanolyan jó minőségűek, állítják az illetékesek, azzal, hogy amennyiben amellett döntenek a szülők, a csecsemőt több alkalommal szúrják meg, és esetlegesen több lehet a mellékhatása is – láz, nyugtalanság.

A két oltás kombinálható, tehát azok a gyermekek sem maradtak védettség nélkül, akik esetleg a hiányt megelőzően Pentaximot kaptak.

Forrás: yumama.com