Jövő évtől ingyenes a Pentaxim!

A Torlak Intézet megnyerte a kormány által kiírt versenypályázatot, így a következő évtől biztosítani tudja a kombinált védőoltásokat, lesz elegendő Pentaxim a gyermekek számára, amelynek költségeit 2015-től az állam állja.

Lezárták a versenypályázatot, amely a következő évre biztosítja a gyermekek számára a védőoltásokat, így 2015-től ingyenes lesz az a kombinált vakcina, amit eddig a szülők – amennyiben úgy döntöttek – háromszor 3700 dinárért vásároltak meg a gyógyszertárakban.

Áprilisban hiánycikknek számított a Pentaxim és az Infanrix a szerbiai gyógyszertárakban, a gyártók szerint azért, mert nem terveztek szabad eladásra annyi oltást, amennyire végül igény mutatkozott, ugyanis  a szerb kormány már 2014-től ingyenessé akarta tenni a védőoltást, azonban a versenypályázatot késve  írták ki.

A kombinált oltások egyébként szabadon kombinálhatók az államilag adott oltásokkal, tehát az a gyermek sem maradt  védőoltás nélkül, aki elsőre a Pentaximot vette fel.

A jövő évtől mindenki számára a Pentaximot kínálja majd fel az állami Egészségügyi Biztosító, amelyet az újszülött élete első fél évében kap meg, havi rendszerességgel, három alkalommal. A Pentaxim a szakemberek szerint ugyanolyan védelmet biztosít, mint az eddig államilag adott védőoltások, kombináltsága miatt azonban kevesebbszer kell megszúrni a babát és az oltásokra való reakció esélye is csökken (láz, nyugtalanság).

 

Forrás: bebac. com

Szerző: babamama.rs

Fotó: sxc.hu