Játékos mozgásformák kicsiknek

A szülők lustasága miatt már óvodás korban olyan gondokkal küszködnek a gyermekek, mint a lúdtalp, az ó-láb, az x-láb, a hanyag tartás és nem utolsósorban az elhízottság. Minden azon múlik, hogy már egészen pici korban hagytuk-e és bátorítottuk-e a gyermeket a mozgásra, vagy inkább odaültettük a tv elé. Gondokkal szembesülünk emiatt, hiszen mikor láttunk utoljára az utcán egymással játszó, fogócskázó, bújócskázó gyerekeket?

Halasi Szabolcs testneveléstanár, a szabadkai Active Kids sportiskola egyik vezetője arról beszélt, milyen fizikai állapotban vannak a mai gyerekek, hol van a szülő felelőssége ebben és hogyan lehet játékosan rávenni őket a mozgásra és nem korlátozni őket abban.

– A kutatásaink alapján elmondhatom, hogy már óvodás korban olyan gondokkal küzdenek a szabadkai gyerekek, mint a lúdtalp, az ó-láb, a hanyag tartás, a túlsúlyról nem is beszélve. A gyerekek nem táplálkoznak megfelelően és nem mozognak eleget. A legutóbb végzett kisebb felmérésből az derült ki, hogy egyes gyerekek van, hogy napi nyolc órát ülnek a tv előtt, azért mert a szülőnek az úgy kényelmesebb, és ezt el is ismerik. De az átlageredmény is azt mutatja, hogy legalább négy órát tévéznek az óvodás korú gyerekek – mondja Halasi.

A szakember kiemelte, a gyermekekkel játékosan kell megszerettetni a mozgást, s ez valahogy kiveszett a mindennapokból.

– Mikor láttak utoljára utcán egymással játszó, fogócskázó, bújócskázó gyerekeket? Pedig ezek a játékok kiválóan fejlesztik az izmokat és az intellektust is. Először a családdal kellene elkezdeni ezeket az alapjátékokat, mint a labdázás, a szabad mozgást elsajátítani, majd az óvodában kellene megfelelő testnevelést tartani. Viszont a jelenlegi program szerint az óvodában heti egy nagy testnevelésóra van, napi szinten pedig reggel mozgás és délután szabad program. Viszont télen, vagy esős, hideg időben hová viszik ki a gyerekeket? A 25 épület közül ugyanis mindössze egynek van tornaterme, s abban az egyben sem tornáznak. A program által leírt mozgásokat megvalósítani egy teremben szinte lehetetlen – mondta Halasi Szabolcs.

Ezt az űrt próbálják meg kitölteni kollégájával, a szintén testnevelőtanár Nagy Csabával az Active Kidsen belül. Játékosan szerettetik meg a mozgást a 3 és 7 év közötti gyermekekkel, s egyben fejlesztik őket, amennyiben mozgásszegény életmódot folytattak.

– A gyerekeknek meg kell teremteni a természetes mozgásformákra a lehetőséget. A természetes mozgásformák a járás, a futás, az ugrás, a húzás, a tolás, amelyeket megtanulnak, amennyiben normális körülmények között nőnek, fejlődnek. Viszont meg kell figyelni az elemi iskolában hány gyerek tud bukfencezni? Hihetetlen, de a gyerekek félnek felmászni a csúszdára, egyszerűen elveszítik az egyensúlyérzéküket. Amikor ezeket az alap dolgokat elértük, akkor lehet a motoros képességeket fejleszteni, majd ezeket követően pedig a készségeket: hogy ugorjon távolba és magasba, megtanuljon labdát dobni, megcsinálja a mérleget és sorolhatnám. Az iskolában mi kerettörténetet adunk a különféle mozgásoknak, ezáltal érdekessé tesszük őket – magyarázta a tornatanár.

Az edzések a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, illetve a Svetozar Marković Gimnázium tornatermében zajlanak, heti három alkalommal, egy óra hosszában. A nyár folyamán pedig a szabadban tartják majd a találkozókat. Az érdeklődők további információkat az Active Kids Facebook-oldalán, vagy azactivekids2014@gmail.com e-mail címen kaphatnak.

Forrás: Magyar Szó