Januártól egyszeri családtámogatás az adaiaknak is!

Az adai képviselő-testület szeptember végi ülésén megszavazta az újszülött gyermekek utáni családtámogatás, valamint a meddőséggel küszködő anyák harmadik alkalommal történő mesterséges megtermékenyítésének finanszírozását. A rendeletet Ada községben 2015. január elsejétől alkalmazzák, és a finanszírozásához 5 millió dinárt biztosítanak a községi költségvetésből.

A rendelet értelmében az újszülöttek után járó egyszeri pénzsegély az első gyermek után 30 000 dinár, a második után 40 000 dinár, a harmadik és negyedik gyerek után pedig 50 000 dinár. Ezt azok a családok kaphatják meg, amelyek a gyermek megszületése előtt már hat hónapja Ada község területén laktak, és maguk gondoskodnak az újszülöttről. Az egyszeri pénzsegélyre vonatkozó kérelmet a községi szociális gondozói központhoz kell benyújtani az újszülött hozzátartozóinak.

A meddőséggel küszködő, az első gyermeküket vállaló anyák esetében a harmadik mesterséges megtermékenyítési kísérletet legfeljebb 300 000 dinárral támogatja Ada község, függetlenül attól, hogy a beavatkozást állami vagy magánintézményben végzik. A támogatás egyik feltétele, hogy az anya már az első kísérlet alkalmával Ada község lakosa volt. Ebben az esetben a kérelmet Ada község közigazgatási hivatalának illetékes szakbizottságához kell benyújtani.

Forrás: Magyar Szó