Isten éltesse az Édesanyákat!

„Az anyák olyanok, hogy maminak szólítjuk őket, meleg a nyakuk meg a válluk, ahová a fejünket fúrjuk, és jó szaguk van. Az anyák mindig (mindenkor, bármikor etc.) velünk foglalatoskodnak, állandóan rajtunk tartják a szemüket, és ettől láthatóan boldogok. Boldogok.

A szemük színe olyan, mintha az ég be volna borulva, de mégis ragyogna a Nap. Nevetős szemük mélyén – később – meglátjuk a szomorúságot is, az állandó, kiapadhatatlan és eltörülhetetlen fájdalmat, amelyről nem tudjuk, mire vonatkozik, hacsak nem magára a nevetésre. Enni adnak, inni adnak, puszit adnak. (…) Vagy arra ébredünk, hogy ülnek az ágyunk szélén, és fogják a kezünket. Vagy pihekönnyű tenyerüket a mellkasunkhoz tartják, a szívverésünkön, és így ébredünk. Akárhogy is, amikor kinyitjuk a szemünket, az ő arcuk tölti be az egész látható teret. A világot. Később lesz egy rövid szakasz, amikor nem szeretjük (a falnak megyünk tőle), ha hozzánk érnek. Nem kell ezt kimondanunk, tudni fogják, érezni, és megtorpannak az ajtóban, ezt még mi nem látjuk, és azt sem, hogy onnét hosszan és kedvtelve kémlelnek minket, (…) mi még az álmok ködében úszunk, amikor puhán, aranylón, mintha angyalhangot hallanánk, valami gyönyörűségeset, puhán, suhogva, igen, a nevünket, egy angyal rebegi el a nevünket, az első nyújtózkodást megelőző rebbenésünkre az anyák is rebbennek, elrebbennek, vissza abba az életükbe, amelybe nincs belátásunk, árnyékos vidék, és amely igazán sosem érdekelt bennünket, halljuk a nevünket az égből.” Esterházy Péter

profilAmikor eldöntöttem, amikor úgy éreztem, hogy feladatom elkészítenem ezt a honlapot, azonnal az Anyák napját, vagyis május első vasárnapját jelöltem ki célul, úgy éreztem nincs jobb időpont az induláshoz. 

Ez az oldal azért jött létre – többek között – , hogy információt szolgáltasson, segítsen bennünket, szülőket. De azért is, hogy meghallgasson titeket, szülőket. Azért, hogy elmondjuk egymásnak a történeteinket, azért, hogy ezáltal változtassunk dolgokon. Mondjátok hát el bátran és őszintén! Tegyetek fel kérdéseket szakértőinkhez, akiknek önzetlen segítségéért ezúttal is hatalmas köszönet!

Minden édesanyát – és édesapát is, naptól függetlenül – köszöntünk!

Boldog anyák napját!

 

Tómó Margaréta

a babamama.rs fő-és felelős szerkesztője