Így hordoztunk!

 A babahordozás hete rendezvénysorozat keretében pénteken Szabadkán mintegy húsz édesanya és édesapa kötötte kendőbe, helyezte hordozóba a gyermekét és tett egy sétát a város központjában. Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány rendezvényének célja a hordozás, a helyes hordozás népszerűsítése.

 

Az újszülöttnek természetes igénye van a testközelségre. Egészséges testi és lelki fejlődéséhez pedig – különösen az első életévben – elengedhetetlenek a mozgásos külső ingerek, ahogyan az is, hogy folyamatosan megfelelő választ kapjon jelzéseire. Így aztán teljesen kézenfekvő, hogy a szülők hordozzák a gyermekeiket.hordozas1

 

– Ez a szükséglet, ahogyan a többi is, ahogy a gyermek növekszik, lassan, fokozatosan csökken. S minél inkább kielégítjük az igényeit, annál kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb, önállóbb lesz, mondja Góbor Szénási Anna hordozási tanácsadó. –  Addig is a biztonságból, a gondozója karjából tekint minden újdonságra, anélkül hogy az szorongást keltene benne. Egyúttal azt is megtanulja, hogy mindig számíthat ránk, jelzéseire azonnal választ kap, ezért bizalommal lesz irántunk. Nagyon fontos a baba jelzéseit észrevenni és válaszolni rájuk. A hordozott babák kevesebbet sírnak, mivel testközelben vannak, a sírás előtti jelzéseit is észrevesszük és reagálunk rájuk. A baba biztonságban érzi magát, azt tapasztalja, hogy szeretik és gondoskodnak róla. Így alakul ki az ősbizalom, ami a későbbi önbizalom alapja.

 

hordozas2Fontos, hogy a babát igénye szerint hordozzuk, vagyis ha a baba/gyermek (az újszülött, a csecsemő, de még a tipegő korú kisgyermek is, egészen az óvodás korral bezárólag) jelzi, hogy testközelben szeretne lenni, vegyük föl, és amikor azt jelzi, hogy ebből eleget kapott, akkor engedjük, tegyük le.

 

A baba igénye szerinti hordozása számos szempontból hatással van a fejlődésére – mondja a szakember.hordozas4

 

A helyes hordozás támogatja a gerinc fejlődését, a helyes lábtartás kedvező irányban befolyásolja a csípőízületek fejlődését, stimulálja az izmok tónusát, fejlődését, stimulálja a légzést (nagyon fontos a koraszülötteknél), pozitívan hat a hőháztartásra, fejleszti a mozgásfejlődést megalapozó idegpályákat (az egyensúlyérzéket), stimulálja a hormonális folyamatokat.

 

hordozas3A hordozás lélektani hatásai sem mellékesek: testközelben könnyebben megnyugszik, ha megijed vagy fájdalom éri, kevesebbet sír, így több ideje marad a szemlélődésre, a világ megismerésére, miközben biztonságban érzi magát, felnőttek szemszögéből ismeri meg a környezetét, a felnőttel együtt mozogva észrevétlenül és természetes módon válik a család részévé, a hordozás az anyákon kívül a család többi tagjának is kiváló lehetőséget biztosít a mélyebb kötődés kialakulásában.

Még több információ a hordozásról a következő linken: http://babamama.rs/temak/csaladbarat/hordozas/

Szerző: tm

Fotók: Molnár Edvárd