Hurrá nyaralunk! Napozás és fürdés pocakosan

Ebben az izzasztó nyári hőségben nincs is jobb egy vízparti nyaralásnál: napközben nagyokat csobbanni, egy hét után pedig csoki barnára sülve hazatérni. Mivel a várandós anyukák minden veszélynek fokozottabban ki vannak téve, nem árt néhány alapszabállyal tisztában lenned.

Szabad-e egyáltalán várandósan napozni?

Otthon vagy, szikrázó a napsütés és várandósan is kifeküdnél egy kicsit napozni? Esetleg életetek tengerparti nyaralására fizetettek be, mikor még nem tudtad, hogy addigra babát fogsz várni, és természetesen nem szeretnél lemondani napimádatodról? Megteheted? Sokakban merül fel a kérdés, melyre nehezen adható egyértelmű igen vagy nem válasz.

A terhesség egy másállapot, mely során szinte minden – egyébként szokványos – tevékenységed végezheted, ha kellően odafigyelsz. A legfontosabb talán a napozásnál és a szoláriumozásnál is az arany középút megtartása. Ha te is azon nők közé tartozol, akik hangulatára pozitívan hat a napozás vagy a szoláriumozás, ne mondj le róla, de csak mértékletesen végezd!

Összegyűjtöttünk számos tudnivalót, melyeket feltétlen vedd figyelembe, mielőtt kifeküdnél napozni vagy szoláriumozásra adnád a fejed!

 • A napozásnál alapvető szempont, hogy ne égj le – lévén szó akár kismamákról, akár gyerekekről vagy teljesen egészséges felnőttekről.
 • Gyakran szokták javasolni, hogy ne érje közvetlen napfény a pocakod, inkább válaszd a félárnyékot, a szórt napfényt, például egy lombos fa árnyékát.
 • A szervezetedben zajló hormonális változások következtében bőröd sokkal érzékenyebb, így hamarabb leéghetsz, ill. könnyebben alakulhat ki a napallergiavarandosfurdes1 is, még akkor is, ha korábban soha nem szenvedtél hasonló problémától.
 • Fordíts fokozott figyelmet a folyadékpótlásra, fogyassz a napozás alatt és után sok ásványvizet, limonádét vagy gyümölcslevet! (Az ödémásodás és vizesedés elkerülése végett azonban öt liternél több folyadékot csak orvosi javaslatra fogyassz!)
 • A dél körüli időszakot lehetőleg teljesen hagyd ki a napozási időből, 11-től 15-ig hűsölj inkább az árnyékban vagy a szobában!
 • Használj magas faktorszámú fényvédő krémet! Kerüld azonban az illatosított, különböző kemikáliákban dús változatokat, a legjobb, ha a patikában vásárolsz napozó szert, így egyszerre a patikus véleményét is kikérheted.
 • Az emberi test hőmérsékletének alakulásában meghatározó szerepe van a fej hőmérsékletének – ezáltal a fejet érő napsütésnek. Viselj fehér kalapot, baseball sapkát, vagy dobj egyszerűen egy nedves törölközőt a fejedre, így elkerülheted a túlhevülést.
 • Ne felejtsd el napozás után extra adag hidratálóval bekenni a pocakod, akkor is, ha azt nem érte közvetlen napfény. Napozáskor a bőr sokat veszít nedvességtartalmából, ezért indokolt a plusz adag krém használata.

A szolárium fényének intenzitása nagyságrendekkel nagyobb a napfényénél, bár elvben igaz az, hogy a károsabbnak mondott tartomány jó részét nem tartalmazza.

A méhfenék koraterhes állapotban több centiméternyire van a bőrödtől, a káros sugárzás pedig mindössze néhány milliméternyire terjed el a bőrben.

Csobbanj! Pocakkal is?

varandosfurdesA nyáron várandós kismamák másik, igen sok dilemmát okozó kérdése a nyári fürdőzés. Bemerészkedhetsz a vízbe, vagy jobban jársz, ha csak az árnyékból figyeled a vígan pancsolókat? Biztonságos-e a Balatonban vagy más élővízben, uszodában, termálfürdőben, sós tengerben fürdeni? Válaszolunk!

A gyakran igen eltérő vélemények ellenére azt javasoljuk, hogy a várandósság első, korai szakaszában semmi nem indokolja a fürdőzésről való lemondást. A kismamák a 30. hét előtt nyugodtan úszhatnak, fürdőzhetnek. Később, amikor a méhszáj már nem teljesen zárt, a fertőzések elkerülése végett érdemes a parton maradni, esetleg csak lábat lógatni vagy fél óránként frissítő zuhanyt venni.

Az úszás – csak tiszta vizű uszodában! – a terhesség teljes időtartama alatt biztonsággal végezhető sport, melyet a legtöbb védőnő kifejezetten ajánlani szokott a terhesség második és harmadik trimeszterében is, hiszen a vízben az ízületek nincsenek olyan nagy terhelésnek kitéve, mint a szárazföldön végzett sportok esetében. Keresd azokat az uszodákat, ahol babaúszást is tartanak, mert ezek vizének tisztaságára kiemelt figyelmet fordítanak az üzemeltetők.

 • A magas hőmérsékletű termálvizeket, melyekben a magas hőmérséklet miatt a különböző baktériumok, kórokozók gyorsan szaporodnak jobb elkerülni. A meleg hatására a mind a tested, mind pedig a magzatvíz felmelegszik, a magas testhőmérséklet pedig veszélyes lehet a picire nézve.
 • A különféle ásványi és kémiai anyagokat, például radont vagy ként tartalmazó gyógyvizeket sem ajánljuk fürdésre a várandósság során.
 • A víz minősége is fontos kérdés, hiszen a terhesség alatt a hüvely védekezőképessége gyakran csökken. Kerülendők közé tartoznak a bányatavak ill. a vízforgató berendezés nélküli „szocreál” strandok medencéi. A természetes vizek tisztaságáról feltétlen informálódj, mielőtt bele merészkednél!
 • A túlzottan klóros uszodavíz a hüvelyflórára lehet veszélyes, ezért érdemes a víz klórtartalmáról is tájékozódnod, mielőtt csobbannál!
 • A túlzottan hideg víz méhgörcsöket okozhat, így azt is hanyagold, akár úszni, akár lubickolni készülsz, válaszd a kellemes hőmérsékletű, nem túl hideg, de nem is meleg vizeket.

 

Várandósan sem kell tehát elkerülnöd a strandokat, uszodákat, vagy lemondanod a baba miatt a tervezett tengerparti nyaralást, elhalasztani álmaid nászútját. Nem kell hófehérkévé változnod, egészséges és üde színre tehetsz szert anélkül is, hogy órákig “aszalódnál” a napon. Csupán egy kis odafigyelés és fokozott óvatosság szükséges ahhoz, hogy mindenféle kellemetlen következmény nélkül gondolhass majd vissza a pocakos nyaralásra, a vízparti emlékekre.

Forrás: babamama.hu

Fotó: