Holdsugár-klub nyílik Kelebián

A Holdsugár Alapítvány tizedik klubja Kelebián, a helyi közösség épületében nyílik a nyár folyamán. A nagyteremben hétvégeken, nyáron valószínűleg hét közben is asztalitenisz, csocsó várja majd a diákokat, fiatalokat, később pikádóval, társasjátékokkal is bővül majd a leendő klub felszerelése.

Mint Blau Pétertől, a helyi közösség elnökétől megtudtuk, az egyház szervez különböző rendezvényeket, valamint a helyi közösség vezetősége is szeretne részt vállalni abban, hogy a kelebiai diákoknak, fiataloknak is alkalmuk legyen kulturált körülmények között sportolással, társasjátékkal, versenyzéssel tölteni a szabadidejüket. Sikerült olyan felnőtteket találni, akik önkéntes alapon vállalták, hogy felügyelnek a klubban. A Mini Pani cégnek köszönhetően uzsonnát is kapnak majd a szabadidejüket itt eltöltők. A nyár folyamán többféle rendezvény lesz a faluban, például a falunap és a búcsú, illetve a Tanyaszínházat is szeretnék az idén ismét vendégül látni, amire sikerült pályázat útján bizonyos összeget szerezni.

Kiss Dezső, a Holdsugár Alapítvány elnöke különösen fontosnak tartja, hogy a kisebb településeken, ahol nincs nagy választék szabadidős tevékenységből, klubok nyíljanak. Lehet asztalitenisz-tanfolyamot is szervezni, sőt, amikor az ifjú korosztály nem használja a tágas teremben levő asztalitenisz-felszerelést, a nyugdíjasok is igénybe vehetik. Az alapítvány biztosítja a felszerelést, a helyi közösség adja a tágas termet, az önkéntes munkát. A Holdsugár Alapítvány az ilyen együttműködést tartja fontosnak például a Retroline graffitis csoportja esetében is, amely már kifestette a Kolibri napközi udvari falát, és most egy hosszú távú projektum keretében a trafóállomásokat szeretné felöltöztetni (mint ahogyan a Műszaki Középiskola udvarában ez már megtörtént). E terv megvalósítása persze nem egyszerű, hisz a trafóállomások a villanygazdaság tulajdonában vannak, de hiszi azt, a jó ügy érdekében sikerül mindenkit megnyerni, akinek ráhatása van, hogy e fiatalok szebbé, színesebbé tegyék ezeket a létesítményeket. Mint Kiss Dezső megjegyezte, beszéltek neves művészekkel, építészekkel, akik nagyon jó ötletnek tartják ezt. A Holdsugár Alapítványnál szeretnék, ha a trafóállomások környezetében levő intézmények, cégek, magánházak lakói is hozzájárulnának a festékvásárláshoz, mert így jobban a magukénak éreznék majd a megszépült, színesebbé vált környezetet. A Holdsugár Alapítvány és Retroline csoportja is részt vesz június 26-án a városháza előtt megrendezésre kerülő kábítószer-ellenes harc világnapja kapcsán szervezett programban, az Exspectóval, Caritassal és más szervezetekkel közösen.

Kelebia azok közé a ritka teleülések közé tartozik, ahol nagyobb a születések száma, mint az elhalálozásoké. A településen 45 olyan gyermek van – a csecsemőkortól az óvodás korosztályig –, akik majd használatba veszik az óvoda hamarosan felújításra kerülő épületét. Épp tegnap írták ki a kivitelezésre a pályázatot, és a tervek szerint szeptember elsejére elkészülnek a munkálatokkal, hallottuk Blau Pétertől.
 
Forrás: magyarszo.com
Szerző: mk