A várandósság ötödik hete

Jóllehet, a külvilág még semmit sem érzékel a benned zajló boldog felfordulásból – legfeljebb annyit, hogy könnyű szívvel mondasz le az ebéd mellé kínált fehérborról, pedig nem is autóval jöttetek – pocakod ezen a héten óriási változások színhelye lesz.

Mi történik a babával?

Amit eddig csak vándorló és méhfalba furakodó sejtek tömegeként tudtál elképzelni mostanra büszkén viseli az embrió elnevezést. Az embriónak nemcsak a felső és alsó része van meg, de egyre jobban testet ölt a majdani jövevény. A háton felfelé húzódó csatorna bezáródik, és létrehozza a velőcsőt, amiből később a gerincvelő és az agy alakul ki. A csatorna felső vége megnyúlik és kisimul, hogy létrehozza az agy elülső részét, az embrió közepében található kitüremkedésből pedig kifejlődik a szív, és megjelennek a kezdetleges erek.

Teste három rétegre különíthető el; az ekto-, mezo és endodermából áll. Ezek az elnevezések a csíralemezekre utalnak, melyekből az adott rétegnek megfelelő szervek és szervrendszerek fognak kifejlődni. A külső, elektrodermából alakul ki majd az idegrendszer, bőr, haj, köröm. A középső lemezekből képződik majd a szív (ill. a teljes keringési szervrendszer), az izmok, csontok, kötőszövetek, míg a belső, endodermából a tüdő, az ivarszervek, a kiválasztó szervrendszer, a pajzsmirigy, a máj és a hasnyálmirigy.

otodikhet1

A kicsi a 17. napos korára elkészíti az első vörösvérsejtet, és a 18. nap környékén megtörténik a csoda: a babád szíve megdobban!

A baba mérete

A baba a fejtetőtől a farokcsontig megközelítőleg 1,25 mm.

Mi történik idekinn?

A nők néha ösztönösen tudják, mikor esnek teherbe. Ez a csaknem azonnal termelődő női hormonnak, az ösztrogénnek, a magas szinten fennmaradó progeszteronnak és a terhességi hormonnak, a HCG-nek köszönhető, ami nagyjából a fogamzás után kezd termelődni. Ha sejtésed beigazolódott, ez az az időszak, amikor érdemes orvost fogadnod, aki a vizsgálatok mellett azt is megállapítja, mikorra várhatod a babát. A csecsemő születésének időpontjául az utolsó vérzést követő 40. hetet jelölik meg, ekkor azonban a magzat valójában csak 38 hetes. A születés várható időpontja csupán becslés, hiszen egészséges terhesség esetén a 38. és a 42. hét között indul meg a vajúdás, így nem csoda, hogy a babáknak csupán kevesebb mint 5%-a érkezik az előre jelzett időpontban.

Az előző héthez hasonlóan most is kimerültnek érezheted magad, ami lássuk be, nem is csoda, ha azt nézzük, hogy micsoda munkák zajlanak a testedben. Természetes az ötpercenkénti wc-re szaladgálás, mely a felfokozott anyagcserének és a megnövekedett méhnek köszönhető. A melled különösen érzékennyé válik, mérete növekszik, de ne aggódj ez a következő 3 hétben le fog lassulni. Kényelmed érdekében hordj sportos, kényelmes melltartót!

Az illatokra/szagokra is sokkal érzékenyebben reagálsz, ami nagyon kellemetlen lehet, de mindig jusson eszedbe, hogy tested ez által segít elkerülni a babád fejlődését veszélyeztető ételeket, italokat.

Terhességi tünetek és enyhítésük

Az ötödik héten már a tested egyre kifejezettebben jelzi, hogy új élet fejlődik benne, a tünetek pedig gyakran kellemetlenek lehetnek. Szerencsére az első trimeszter végére általában maguktól elmúlnak, ám többségüket addig is enyhítheted.

Gyakori vizelési inger

A HCG hormon szintjének emelkedése miatt vérbőség alakulhat ki a medencetájékon, ami kis mennyiségű vizelet gyakori ürítésében mutatkozik meg. Mindehhez hozzájárul az a nyomás is, amit az egyre nagyobbodó méh fejt ki a hólyagra. A 14. hét táján a méh felemelkedik majd a hasüregbe, így a vizelési inger nagymértékben enyhülni fog egészen a terhesség utolsó néhány hetéig, mikor a kisbaba feje beékelődik.

Undor és kívánósság

Megeshet, hogy bizonyos ételektől felkavarodik a gyomrod, mások iránt viszont ellenállhatatlan vágyat érzel. A legtöbb, amit tehetsz, hogy alkalmazkodsz tested kívánságaihoz. Ám némi tudatosságra is szükség van: ha például az undor miatt olyan ételt hagysz el, mely fontos forrása valamilyen tápanyagnak, feltétlenül gondoskodj utánpótlásról.

Aggodalomra csak akkor van okod, ha olyasmit kívánsz nagy intenzitással, ami nem élelmiszer, például fogkrémet vagy égett gyufaszálakat. A jelenség neve pica, és gyakrabban fordul elő, mint gondolnád. Néhányan azt tartják, hogy a pica valamilyen tápanyaghiányra vezethető vissza, ám ezt semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, ugyanakkor az efféle dolgok fogyasztása hátráltathatja a létfontosságú tápanyagok beépülését a szervezetedbe. Ha a pica jeleit veszed észre magadon, feltétlenül beszélj az orvosoddal.

Székrekedés

A megnövekedett mennyiségű progeszteron ellazíthatja beleidet, így a salakanyag lassabban távozik a szervezetedből. Mindehhez a növekvő méh is hozzájárulhat, ami összenyomja a beleket. A székrekedés jól kezelhető rostban gazdag ételek, vagyis gabonakészítmények, zöldség és gyümölcs fogyasztásával. Ugyanakkor a túl sok rostos étel puffadást is okozhat – kísérletezd ki, hogy milyen mennyiségben van szükséged rájuk.A tünetet kellő folyadékfogyasztással is mérsékelheted. A könnyű mozgás is segíthet, amennyiben orvosodnak nincs kifogása ellene. Ha semmi nem használ, az orvos tudtával szedhetsz székletlazítót, a hashajtókat azonban kerüld, mert hasgörcsöket, szélsőséges esetben pedig méhösszehúzódásokat is okozhatnak.

Milyen tápanyagra van szükséged?otodikhet2

A terhesség során, ha nem is a szó szoros értelmében véve, de vitaminok és ásványi anyagok tekintetében valóban kettő helyett kell étkezned. A baba ugyanis a szervezeteden keresztül juthat hozzá a nélkülözhetetlen anyagokhoz, emellett pedig neked is szükséged lesz néhány vegyületre, hogy egészségesen várd gyermeked.

B-vitamin

A B-vitamin több vízben oldódó vitamin csoportja: ide tartozik a tiamin – B1 -, a riboflavin – B2 -, a niacin – B3 -, a piridoxin – B6 – és a kobalamin – B12. Ezek a vitaminok alakítják át energiává a táplálékot, és ezáltal fontos szerepet játszanak az új sejtek kialakulásában. Különösen a terhesség korai szakaszában nagy a jelentőségük, mivel ilyenkor a leggyorsabb a sejtosztódás mértéke.

Ha kellő mennyiségű B-vitamint, főként niacint juttatsz szervezetedbe, babád nagy valószínűséggel a lehető legjobb súllyal látja majd meg a napvilágot. Hasonló jelentőséggel bír a B6-vitamin is, ami a baba idegrendszeri fejlődését segíti elő, valamint a B2-vitamin, ami a vörösvérsejtek képződésére van pozitív hatással.

Ajánlott napi mennyiség: a B1-vitaminból 1,5 milligramm, a B2-vitaminból 1,6 milligramm, a B3-vitaminból 17 mikrogramm, a B6-vitaminból 2,2 milligramm, a B12-vitaminból 2,2 milligramm.
Forrásai: teljes értékű gabonák, dúsított müzlik, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, hal, tojás, tej, tejtermékek.

Ha étrended nem elég gazdag B-vitaminban, lehetséges, hogy tabletta vagy étrend-kiegészítő formájában kell a szükséges mennyiségre kiegészítened. Kérd ki orvosod véleményét!

Mit ne fogyassz?

Ne fogyaszd a gyárilag csomagolt, felpúposodott tetejű dobozok, poharak tartalmát. Ezekben ugyanis előfordulhat a magzatot is

otodikhet3veszélyeztető súlyos ételmérgezés, a botulizmus baktériuma, mely íztelen és szagtalan toxinokat termel.

Tippek

  • Ha eddig minden reggeled kávéval indult, most érdemes lehet ezt a szokásodat is felülvizsgálnod. Helyette ihatnál egy pohár langyos tejet, ami amellett, hogy nyugtatóan hat rád, segít átlendülni a reggeli megpróbáltatásokon, még kalciumot is juttat a baba szervezetébe.
  • Csöppséged biztonsága érdekében érdemes elkerülnöd azokat az ételeket, amelyek baktériumokat tartalmazhatnak, hiszen egy fertőzés esetén nincs az az orvos, aki nyugodt szívvel írna fel antibiotikumot egy kismamának. Várandósságod hónapjaiban érdemes kihagynod étrendedből például a nyers húst (tatár beefsteak), nyers tojást tartalmazó ételeket, pasztörizálatlan tejet, lágy sajtokat (mint a feta, camembert, kék sajtok).

forrás: babamama.hu, femina.hu

Fotók: web