A várandósság negyvenedik hete

Gratulálunk, véghezvitted a Nagy Tettet! Szíved alatt kihordtad a babád, sikítozás nélkül (vagy csak halkan sikítva) elviselted a kellemetlenségeket. Immár a kis jövevény tökéletesen készen áll a kinti életre, s hamarosan világra is fog jönni. Itt az ideje, hogy végre szemtől szemben is találkozzatok.

Mi történik a babával?

Az újszülött baba gyakran meglepetést okoz a szülőknek. Először is feltehetőleg furcsán néz ki. Formátlan a feje, ez azonban egy-két napon belül rendbe jön. Lehet kék, lila vagy halványsárga színű is, esetleg különböző anyagok vannak rajta, közöttük a viaszos magzatmáz, egy kis vér, visszamaradt lanugo vagy akár a magzatszurok darabjai.

Másrészt a magas hormonszint miatt talán duzzadtak a nemi szervei, tej csöpög a melléből. Végül különböző elszíneződések lehetnek negyvenedikhet1a bőrén, foltok és száraz területek, melyek legtöbbje fokozatosan elhalványul. A babát a születése után hamarosan megmérik. Lehet, hogy hangosan sír, de ne aggódj, ha kissé rémültnek vagy éppen csöndesen kábultnak tűnik, hiszen szervezetét a születés megpróbáltatásai után bizonyos hormonok hulláma árasztja el. Amint azonban apró szervezetében helyreáll az egyensúly, átélheted a legtökéletesebb pillanatot, amit a legtöbb anya érez, amikor megpillantja gyermekét.

A baba mérete

A baba a fejtetőtől a farokcsontig nagyjából 37-38 centiméter, teljes hossza megközelítőleg 48 centiméter.

Születéskor a gyermeked testében pontosan 300 csont van. Néhány összeolvad egy másikkal a jövőben, ezért van az, hogy a felnőtt szervezetben már csak 206 csont van. Érdekes, nem?

Mivel babád az elmúlt néhány hónapban már szorgalmasan termelt zsírt, jelenleg teste 15%-át ez alkotja, és segít melegen tartani őt a kinti világban.

negyvenedikhetMi történik a mamával?

Igyekezz nyugodtan várakozni a szülés megindulására, és minden Braxton-Hicks összehúzódást vagy jósló fájást használj ki a lazítás és a légzés gyakorlására. Amikor már megindul a folyamat, győződj meg arról, hogy valamennyi segítőd tisztában van a szüléssel kapcsolatos elképzeléseiddel. Arra is készülj fel azonban, hogy valami változhat, hiszen a szülés valószínűleg nem pont a tervek szerint zajlik, ha pedig eredetileg úgy gondoltad, hogy otthon szülöd meg kisbabádat, de bármi probléma adódik, rákényszerülhetsz arra, hogy kórházban hozd világra gyermeked.Emellett számíts arra is, hogy a szülés fájdalmas lesz. Lehet, hogy korábban úgy döntöttél, nem kérsz erős fájdalomcsillapítót vagy érzéstelenítőt, ezt az elképzelésedet csaknem bármelyik szakaszban megváltoztathatod, úgyhogy, ha meggondoltad magad, feltétlenül jelezd a szülést levezető orvosnak.

Használd ki a hátralévő időt, pihenj, foglalkozz magaddal és a pároddal egy kicsit, mozduljatok ki, romantikázzatok és készüljetek a baba érkezésére. Eközben azonban figyelj oda a jelekre, amelyeket a tested küld. Amennyiben bármilyen váratlan tünetet tapasztalsz, vérzel, vagy nem érzed mozogni a babát, azonnal jelezd az orvosodnak!

Milyen tápanyagra van szükséged?

K-vitamin

A zsírban oldódó K-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő véralvadáshoz, ezért aszülés idejéhez közeledve mindkettőtök számára létfontosságú.

Ajánlott napi mennyiség: 65 milligramm.
Forrásai: káposzta, saláta, sárgarépa, tej, vaj.
Omega-3 zsírsav
Az esszenciális zsírsavak jelenlétére feltétlenül szükség van a K-vitamin felszívódásához, mindemellett azonban megakadályozzák a bőr kiszáradását is.
Ajánlott napi mennyiség: 10-20 gramm, azaz egy-két evőkanál hidegen sajtolt növényi olaj.
Forrásai: a hidegen sajtolt növényi olajok és a halhús mellett kisebb mennyiségben tartalmazza az avokádó, a diófélék, a húsok, a vaj és a sajt.

Tippeknegyvenedikhet3

  • Amikor összehúzódásokat tapasztalsz, ne feledd el alkalmazni a különböző légzéstechnikákat, hogy a fájdalmak könnyebben elviselhetőek legyenek.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy össze tudod csukni és szét is tudod nyitni a babakocsit, valamint be tudod kötni és ki is tudod szedni a gyerekülést a kocsiból. Valószínűleg nem akarsz majd egyedül túrázgatni a kicsivel az első időkben, de ha mégis kell, akkor megspórolod azt az időt, amit idegen emberek megszólításával és segítségkéréssel kellene eltöltened, mert nyitva nem tudod berakni a babakocsit a csomagtartóba.

 

A szülés egy olyan folyamat, amelyet bármennyire is szeretnél, nem tudsz irányítani. Egyszerűen próbálj meg nyugodt maradni és hagyd, hogy a természet végezze a dolgát. Hamarosan elérkezik a pillanat, amikor magadhoz ölelheted a kisbabádat!

Forrás: babamama.hu, femina.hu

Fotók: web