A várandósság harminchatodik hete

A terhességed előtt a méhed az öklöddel megegyező méretű volt és tökéletesen passzolt a medencédbe. Jelenleg a mérete egy görögdinnyével vetekszik és egészen a bordádig ér. De ne aggódj, ez az állapot már nem fog sokáig tartani!

Mi történik a babával?

Terhességed 36. hetében a pici arca kikerekedik, bársonyossá és dundivá válik, tehát pofija immár a babákra jellemzően telt. Ez a tipikus forma a lerakódott zsírtól és az erős szopóizmoktól jön létre, több hónapnyi ujjszopás edzésének köszönhetően. A pici koponyája ekkor már szilárd, de nem kemény, hiszen eléggé rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy enyhén torzuljon, amikor a szülőcsatornán lefelé préselődik. A baba talán ezen vagy a következő héten leszáll a születési helyzetbe, ami hasogató fájdalmat okozhat a lábadban és az ágyék területén.

A baba mérete

A baba a fejtetőtől a farokcsontig nagyjából 34 centiméter, és megközelítőleg 2,75 kilogramm.
Minden héten nagyjából negyed kilóval növeli a súlyát, ez az esztétikai szempontok mellett a testhőmérséklete miatt is nagyon fontos, hiszen nemsokára el fogja hagyni a klimatizált méhedet, és magának kell beállítania hőmérsékletét.

A magzat körmei meglehetősen nagyok, ezért nem ritka, hogy néhány babának össze van karcolva a bőre, amikor világra jön. Nem csak a körmöcskéi, hanem az ínye is megerősödik, és már úgy néz ki, mintha fogai lennének, de ennek ne dőlj be, az első tejfogakra a születés után még 3-12 hónapot kell várni.

Mi történik a mamával?

A méhed súlya ekkorra már a 450 grammot is elérheti, fölső része pedig a legmagasabb helyzetbe jut, és pont a mellcsont alatt van. Emiatt időnként kényelmetlen lehet a légzés, és döfködéseket érezhetsz a bordáidon. A szülésre felkészítő tanfolyamon elkezdődik a leghasznosabb technikai tippek oktatása, emellett azonban a rendszeres vizitről se feledkezz meg: ha szükséges, akár hetente látogass el orvosodhoz. A 36. hétre tulajdonképpen az egész életed a szüléshez igazodik, és a hátralévő pár hétben akár azt is el kell viselned, ha semmi mást nem tehetsz, csak pihegve várhatod az új jövevényt. Amikor úgy érzed, ez túlságosan rád nehezedik, emlékezz arra: ez a te terhességed, és egy gyermek élete az, ami rád van bízva. Ezzel a felelősséggel azonban ma már együtt jár bizonyos mértékű szabadság is, ugyanis te határozod meg a szülés körülményeit, és te döntöd el azt is, hogy milyen fájdalomcsillapítást akarsz igénybe venni. Ha még nem tetted volna, csomagold össze a kórházba szánt holmikat, és tedd könnyen elérhető helyre. A ruhákat úgy válogasd össze, hogy legyen mit felvenned a vajúdás, a kórházi tartózkodás, mind pedig a hazajövetel során. Gondolj az olyan személyes tárgyakra is, melyek megkönnyítik aszülést, például arctörlő kendő vagy masszázsolajak. Természetesen a baba számára is gondoskodj legalább egy váltás ruháról, melyben majd hazaviszed.

A heti vizsgálatok alkalmával vérnyomást mérnek, meghallgatják a magzat szívhangját, megvizsgálják a magzatvizet és a magzati mozgásokat, vizelet- és vérvizsgálatot végeznek, valamint megállapítják, hogy nem képződtek-e végtagi ödémák. A negyedik ultrahangra is ezen a héten kerül sor, a méhlepény és a hüvely ellenőrzése végett, amelyet a továbbiakban a panaszaid és állapotod alapján rendszeresítenek.

Tested felkészül a szülésre; medencecsontjaid lassan széthúzódnak, melleid egyre feszültebbekké válnak, a gyakori vizelési inger pedig fokozódik. A gyenge, fájdalom nélküli összehúzódások (Braxton-Hicks kontrakciók) szintén a nagy nap közeledtét jelzik. Sok kismama fél, hogy esetleg nem ismeri fel időben a vajúdás jeleit, és nem ér oda a kórházba. Mások a szülés fájdalmaitól tartanak. Azoknak, akik félnek, üzenjük, hogy ez az érzés teljesen normális, és szerencsére nem te vagy az egyetlen nő a földön, aki szült vagy szülni fog. Beszélj olyan barátnőiddel, ismerős anyukákkal, akik már tapasztaltak, ők bizonyára meg tudnak nyugtatni… A felmerülő kérdéseidet tedd fel a szülészorvosodnak, vagy a védőnődnek, illetve pároddal se félj megosztani érzéseidet.

harminchatodik1Terhességi tünetek és enyhítésük

Hajhullás

A terhességi hormonok szerencsétlen mellékhatása lehet a hajhagymákfejlődésének összehangolódása. Hajszálaid rendes körülmények között különböző sebességgel nőnek, ezért különböző ritmusban is hullanak ki. Ebben az időszakban azonban, amikor növekedésük összehangolt, sok hullik ki egyszerre, olykor közvetlenül a szülés után.

Aranyér

A harmadik trimeszterben megnő az aranyér kialakulásának valószínűsége. Avárandósság előrehaladtával ugyanis mind nagyobb nyomás nehezedik a medencére, ezért egyre nehezebben áramlik a vér ebből az irányból. Az aranyér okozhat viszketést, fájdalmat vagy akár vérzést is, illetve ki is türemkedhet a végbélből. Ha szeretnéd megelőzni a kellemetlenségeket, igyál sok folyadékot, és fogyassz hántolatlan gabonaféléket, nyers zöldséget-gyümölcsöt. Segíthet a medencealapi Kegel-torna is. Ez az egyszerű mozdulatsor fokozza a vérkeringést a végbél környékén, így segít a visszér összehúzódásában. A gyakorlat során a hüvely és a végbél környékén található izmaidat feszítsd meg annyi ideig, amíg csak tudod, majd lassan lazítsd el őket. Csinálj naponta három alkalommal 10-20 lassú feszítést, ennek időtartamát pedig fokozatosan emeld nyolc-tíz másodpercig.  Lehetséges, hogy gyógyhatású kenőcsre is szükséged lesz: a természetes alapanyagokból készült körömvirágkrém is sokat segíthet.

Tippek

Vegyél egy kellemes fürdőt, vagy menj el úszni. Tudjuk, hogy jelen helyzetben, méreteid milyen csekély mértékben indokolják a fürdőruhát, de hidd el, istenien könnyűnek fogod magad érezni a medencében. Egy jó fürdő pedig gyógyír a sajgó hátadra, lábadra, csípődere, nyakadra…

Forrás: babamama.hu, femina.hu

Fotók: web