A várandósság harmincötödik hete

  Ezen a héten az utolsó simítások történnek a kis mesterműveden!

Mi történik a babával?

Ezen a héten a baba körmei elérik az ujjak végét. Mire megszületik, akár hosszúra és hegyesre is nőhetnek, ezért sok baba karmolásokkal az arcán jön világra, feltéve, hogy a későbbiekben van még hely a méhben a karja mozgatásához. Ekkor azonban valószínűleg már szorosan, kényelmetlenül van odabent.Folytatódik a zsír lerakódása is, elsősorban a kicsi vállán, ami ettől teltté és párnássá válik. Tovább hull a lanugo, bár valamennyi még a világra jöttekor is lehet a pici testén. A szeme kék, ez azonban a születés után változhat.

A baba mérete

A baba a fejtetőtől a farokcsontig nagyjából 46-47 centiméter, és megközelítőleg 2,55 kilogramm.

A kicsi most hozza létre saját vasraktárait, főként vörösvérsejtek formájában. Ezért nagyon fontos, hogy a harmadik harmadban sok vasban gazdag ételt fogyassz.

Egyre több csavaró, nyújtó és görgő mozgásokat fogsz érezni, természetesen a rúgások és a döfések mellett. A baba, súlya miatt, egyre lejjebb helyezkedik el, ezért a medencédre, lábaidra fokozott terhelés nehezedik, viszont ez azt is jelenti, hogy a légzési nehézség, gyomorsav problémák megszűnnek. Ebben a hétben érezheted magad a legsúlyosabbnak, egyrészt a kicsi súlynövekedése, másrészt a vizesedésed miatt. Az, hogy a szülés után milyen gyorsan tudod visszanyerni eredeti alakodat, az nagyrészt attól függ, hogy tornáztál-e a várandósságod alatt, illetve, hogy milyen életmódot alakítasz ki a szülés után.

Mi történik a mamával?

Lehet, hogy időnként görcseid vannak, és kifáradsz, mert nincs benned elegendő hely a lélegzet vagy a táplálék számára. Igyekezz lehetőség szerint gyakran, egyszerre keveset enni, sokat pihenni, és a boka duzzadása és az elnehezülés elkerülése érdekében ne ülj túl sokáig ugyanabban a helyzetben. Hosszú autóúton sűrűn állj meg, szállj ki a járműből, és mozogj pár percet.

Sort kell kerítened a megfelelő méretű, a szoptatáshoz használható melltartók beszerzésére is. A jó melltartó kosara nem túl szoros, de arra is figyelj, hogy a vállpánt feltétlenül széles és párnázott legyen, hogy ne vágjon be vállad bőrébe. Melltartó tekintetében azonban ne csak a szülés utánra gondolj, ugyanis a várandósság harmadik szakaszában is elkelhet már egy nagyobb méretű harmincotodikhet1fehérnemű.

Ettől fogva hetente kell majd orvoshoz járnod. Biztosan minden héten zaklatni fogod a dokit, hogy mondja már meg; mikor érkezik már a baba! Sajnos az ő tippje legalább annyira pontos, mint a tiéd… Egészen a méhszáj tágulásáig senki sem tudja megmondani, hogy a kicsid mikor dönt úgy, hogy elkezd megszületni.

Terhességi tünetek

Lehet, hogy időnként görcseid vannak, és kifáradsz, mert nincs benned elegendő hely a lélegzet vagy a táplálék számára. Igyekezz lehetőség szerint gyakran, egyszerre keveset enni, sokat pihenni, és a boka duzzadása és az elnehezülés elkerülése érdekében ne ülj túl sokáig ugyanabban a helyzetben. Hosszú autóúton sűrűn állj meg, szállj ki a járműből, és mozogj pár percet.

Milyen tápanyagra van különösen nagy szükség?

Szénhidrát

A finomítatlan, illetve összetett szénhidrátokra részben a magzat és a méhlepény egyre gyorsuló ütemű növekedéséhez, részben pedig az anyasággal kapcsolatos szövetek felépítéséhez van szükség. Mivel magas a rosttartalmuk, laktatóak, miközben nem hizlalnak, így fogyasztásukkal megelőzheted a felesleges súlygyarapodást is.

Ajánlott napi bevitel: 200 gramm, ha a terhesség előtt átlagos testalkatú voltál, 180 gramm, ha a terhesség előtt túlsúlyos voltál, 160 gramm, ha a kontrollvizsgálatok során magas vércukorértéket mérnek.
Forrásai: teljes kiőrlésű lisztből készült tészták és kenyérféleségek, barnarizs, finomítatlan gabonapelyhek, zöldséharmincotodikhet2gek és gyümölcsök, szárazbab, sárgaborsó.

Fehérje

A fehérje az egyetlen olyan anyag, melyből a baba testszöveteit fel lehet építeni. Emellett elősegíti a sejtek és a szervek megfelelő fejlődését, fenntartja a méhlepényt, a növekvő babát és a nagyobb vérmennyiséget. Különösen nagy szükség van rá a harmadik trimeszterben, azon belül is az utolsó tíz hétben, amikor a kicsi igen gyorsan nő, és szinte megduplázza a súlyát.

Ajánlott napi mennyiség: a testtömeg alapján hozzávetőlegesen kilogrammonként 1 gramm fehérje plusz 10 gramm fehérje.
Forrásai: tojás, tej, tejtermékek, hal, húsok, diófélék, magvak, szója, hüvelyesek, zöldségek, csírák, magvak.

Tippek

harmincotodikhet3Nézz utána mikor kell bemenned a kórházba. Ha túl korán mész be, haza fognak küldeni és az fárasztó.
Tervezd meg az utat a kórházig. Tudjuk, hogy tudod, hogy hogyan kell bejutni, de speciális esetben jól jön egy másik útvonal, pl. ha megvadult jegesmedvék ostromolják a szomszéd utcát és emiatt nem tudsz rajta átkelni.

Tudtad?

Mindig fennáll a lehetősége annak, hogy orvosod úgy dönt, hogy veszélyt jelent számotokra a természetes szülés, ezért császármetszéssel kell világra hoznod a kicsikéd. Császármetszéses szülés esetén a baba egy, az anya méhén ejtett sebészeti bemetszésen keresztül jön a világra. Ha most úgy is gondolod, hogy ennek nincs nagy esélye, azért érdemes felkészülnöd rá lelkileg.

Forrás: babamama.hu, femina.hu

Fotók: web