Gary Chapman: Egymásra hangolva (Öt szeretetnyelv a házasságban)

Gary Chapman: Egymásra hangolva (Öt szeretetnyelv a házasságban)

Kiadó: Harmat Kiadó Alapítvány, 2011

Mi emberek nagyon különbözőek vagyunk, egyszóval egyediek.

Éppen ebből az egyediségből fakadóan sokszor ellentétes nézeteket vallunk és másképp látjuk a dolgokat. A konfliktusokat mindenki másként éli meg, másképp vezeti le. De hogy egyáltalán ne kerüljünk konfliktushelyzetbe, ill. hogy a viszonyaink jobbak legyenek, jó ha tudjuk, hogy kinek milyen hozzáállásra azaz figyelemre van szüksége.

Gary Chapman Egymásra hangolva. c könyvében arról a fajta kommunikációról ír, ami nem mindig nyelvi úton történik, és mégis pozitív eredményhez vezethet.

konyvajanlo1Chapman 5 szeretetnyelvet határoz meg: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. Úgy tartja, hogy minden embernek szüksége van hajtóerőre azaz üzemanyagra, és ha a tartály kiürül, akkor azt fel kell tölteni. Ha tudjuk, hogy társunknak melyik az elsődleges szeretetnyelve, és ily módon, ezen a szeretetnyelvenkommunikálunk vele, ez sikerekhez vezet, ill. több esélyünk lehet nagyobb harmóniában együtt élni.

Chapman szerint a házastársak feladata nem más, mint egymás szeretettankjának a feltöltése. A félreértések, csalódások és házassági problémák hátterében az áll, hogy szeretetünket nem a partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki.

A könyvben számos életből vett példát olvashatunk, amelyek segítséget, ötletet adhatnak saját problémáink megoldására.

Miután elolvastam a könyvet egy érdekes világ tárult elém, pontosabban átláttam bizonyos problémákat, és olyan érzésem volt, hogy a könyvből merített javaslatok alapján sikerült orvosolnom azokat.

Még egy fontos dolog, a szeretetnyelv-ismeretünket az élet minden területén alkalmazhatjuk!

A könyvet ajánlani tudom.

 

Szerző: Papp Bartusz Karolina, magyar és irodalom szakos tanár