Fogaink egészsége a várandósság alatt

Mi is az a fogszuvasodás, hogyan alakul ki?

 

fogak

 

A fogszuvasodás (káriesz) egy olyan lassú, krónikus folyamat, amely a fog kemény szöveteinek (zománc, dentin) a roncsolódásával, felpuhulásával jár. Kialakulása nem vezethető vissza kizárólag egyetlen okra. Számos tényező szerepet játszik a létrejöttében, melyek közül legfontosabbak a genetikai adottságok (fog szerkezete, nyál összetétele), a szájban lévő baktériumok, a táplálkozás és az idő (mennyi ideig marad lepedék a fogfelszíneken).

A zománc, amely a fognak a koronai (azaz a szájban látható) részét borítja 98%-ben szervetlen, ásványi anyagokból áll. Ezek az ásványi anyagok a nyál kémhatásától (pH) függően beépülnek vagy kioldódna a fogzománcból. A nyál pH-ja semleges, tehát pH 7 körüli.  Amennyiben a nyál kémhatása savas tartományba tolódik el, úgy a folyamat az ásványi anyagok kioldódása felé tolódik el, ha pedig visszatér a semleges tartományba, akkor a visszaépülés dominál. Savassá válik a nyál kémhatása étkezés után (mert a baktériumok elkezdik bontani a táplálékot), viszont a szervezet mindig igyekszik az egyensúlyra, ezért ez a savas kémhatás rövid időn belül visszaáll, semlegessé válik (ezt a folyamatot cukormentes rágógumikkal elősegíthetjük). Ezen a semleges értéken elkezdődhet az előzőleg kioldódott ásványi anyagok visszaépülése.

Ha rossz a szájhigiéniánk (nem mosunk rendszeresen, kellő ideig és megfelelő technikával fogat), akkor a fogfelszínekre tapadt lepedéket nem távolítjuk el, így a baktériumok számára folyamatos tápanyagot biztosítunk. Mivel a baktériumok a táplálék lebontásával savakat termelnek, így a nyál pH-ja állandó savassá válik, és nem lesz lehetőség a kioldódott ásványi anyagok visszaépülésére. A létrejött ásványianyag-hiány miatt a fog szerkezete felpuhul, és elkezdődik a fogszuvasodás. Ez a folyamat mindenkinél így játszódik le függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, idős vagy fiatal, várandós vagy sem.

Fontos leszögeznünk tehát, hogy maga a várandósság és a szoptatás nem károsítja jobban a fogazatot, így téves tehát az a népi mondás, hogy ahány gyerek, annyi fog.

 

 

Akkor miért tapasztalható mégis az, hogy terhesség alatt jobban romlanak a fogak?

 

fogorvosi rendelo

 

Ennek számos oka van. Elsőként említeném meg a kívánóságot. A gyakori, cukros, savas ételek bevitele miatt a nyál kémhatása erősen lecsökken (savassá válik). Amennyiben ez a megváltozott táplálkozás még rossz szájhigiéniával is társul, a szájüregben élő, szuvasodást okozó baktériumok elszaporodnak, ami a korábban említett okok miatt kedvező feltétele a fogszuvasodás kialakulásának. Ehhez társul még az első trimeszterre jellemző rosszullétek, hányingerek, hányások sorozata, valamint a fáradékonyság. A gyomorsav pH-ja erősen savas (pH 1-2 körüli). Amennyiben ez a szájüregbe kerül, a nyál kémhatása is azonnal lecsökken, és elkezdődik a fogak ásványi anyagának kioldódása. Ha ebben a fázisban mosunk fogat, akkor az egyébként is meggyengült zománcot (mikrométerekről beszélünk ugyan, de a zománc teljes vastagsága nem több, mint max. 2-2,5 mm) lesikáljuk. Sokszor (heteken, hónapokon át ismételve a folyamatot, jelentős anyaghiány alakulhat ki.

És miért oka a fáradékonyság a fogszuvasodás kialakulásának? Hát kinek van kedve fáradtan, álmosan a tükör előtt állni és a fogakat sikálni (esetleg még fogselymezni is). Lecsökkenhet hát a fogmosások gyakorisága és időtartama is.

 

Hogyan védhetjük meg fogaink egészségét a várandósság alatt?

 

fogkefe

 Rosszullétek, hányás után ne nyúljunk azonnal a fogkefe és fogkrém után. Furcsa lehet ezt egy fogorvostól olvasni, azonban a fontos, hogy néhány percen keresztül öblögessünk tiszta vízzel, rágjunk el egy cukormentes rágót, és csak utána mossunk fogat, mert ezzel megakadályozzuk a savas pH miatt „felpuhult” zománc ledörzsölését.

Könnyű mondani, és nehéz megtenni, hogy lemondjunk a cukros ételekről, italokról. Ez még várandósságon kívül is nagy kihívás, nemhogy akkor, amikor az ember lánya kívánós. Nem is kell teljesen mellőznünk az étrendből, de ha egy mód van rá, akkor figyeljünk oda arra, hogy ne egész nap fogyasszuk őket, hanem próbáljuk meg csak a főétkezésekhez kötve bevinni a szervezetünkbe. A ragacsos édességek, nápolyik helyett válasszuk a csokoládét, amely kakaóvajat tartalmaz, ezáltal „zsírozza” a fogfelszínt, és gátolja az étel fogakra tapadását. Ha étkezés után szeretnénk fogat mosni, akkor itt is igazak a hányás, hányingernél leírtak, miszerint várjuk meg, amíg visszaáll a nyál kémhatása a semleges tartományba, és csak utána mossunk fogat.

Figyeljünk oda nagyon a megfelelő szájápolásra. A nyál összetétele és állaga is megváltozik a várandósság alatt, csökkenhet a védő, mosó funkciója, így nagyon fontos, hogy helyes technikával, megfelelő módon és megfelelő ideig mossunk fogat. Soha ne hagyjunk ki naponta minimum egy (de legjobb esetben két) nagyon alapos fogmosást, amikor tényleg lelkiismeretesen minden fogfelszínt megtisztítunk. Ha úgy érezzük, hogy nem annyira ügyes a kezünk, vagy az az 5 perc, amit hagyományos fogkefével való fogmosásra kell szánnunk sok, akkor szerezzünk be egy elektromos fogkefét. Ennek használatához nincs szükség nagyon apró, finom mozgásokhoz, illetve a gépi erő miatt már két perc alatt elvégezhető a teljes fogazat megtisztítása. Egészítsük ki a fogmosást fogselyem és/vagy fogköztisztító kefe használatával.  Bátran kérjük ki fogorvosunk tanácsát ez ügyben. Járjunk el rendszeresen kontrollra, és élvezzük fogfájás nélkül a babavárás minden pillanatát.

 

Szerző: dr. Nagy Izabella
Képek: pexels.com