FelkéSzülés – Szülésfelkészítő műhelymunka zajlott Szabadkán

A szülés valódi arcának bemutatása, valamint a nők és a szülő párok informálása volt a célja Mélykúti Andrea humánkineziológusnak, dúlának, az ICAN Magyarország csoportvezetőjének és Balázs Vataščin Emese gyógytornásznak, dúlának, jóga oktatónak, amikor a FelkéSzülés elnevezésű szülésfelkészítő műhelymunkára invitálták az érdeklődőket.

Az egész napos műhelymunkát Szabadkán tartották. A két előadótól hallhattunk arról, hogy a filmek milyen torz képet adnak a szülésről, így e műhelymunkán érthető és pontosszulesfelkeszito1 információkat kaptunk arról, hogy mi is történik a vajúdás idején és szüléskor. Egyebek mellett a vajúdás szakaszaival is megimerkedtünk és ahhoz is hasznos információkat kaptunk, hogy hogyan tudjuk megállapítani, hogy elkezdődött a vajúdás. Szó esett a szülés alatti beavatkozásokról, a gátvédelemről, az orvos, a szülésznő,  az apa és a dúla feladatairól, valamint a hüvelyi és császáros szülés előnyeiről, hátrányairól is. Az elméleti előadás közben is bátran kérdezhettek a résztvevők az előadóktól, akik őszinte érdeklődéssel, nyitottsággal és bátorító szavakkal fordultak a kismamák felé.

A nap második felében a gyakorlaté lett a főszerep. Ekkor a vajúdástámogatásról hallhattunk. A műhelyt vezetők bemutattak néhány módszert, testhelyzetet, hogy miként is lehet vajúdni fitt-labdával vagy kendővel, hogyan lehet önmagunkra találni, önmagunkba utazni a vajúdás idején, miként érhetjük el, hogy ne csak túléljük, hanem inkább megéljük a szülést, illetve légzőgyakorlatokat is végezhettünk, realáxiós technikákat is kipróbálhattunk. A testi támogatás mellett lelki támogatást is kaptak a várandósok: a műhelymunka végén a résztvevők bátran beszélhettek aggályaikról, félelmeikről is, és biztató mondatokkal a tarsolyukban térhettek haza.

Szerző: Tápai Renáta

Fotó: facebook.com/ Tvojporodjaj