Február elsejétől ismét áfa-visszaigénylés

Február elseje és tizenötödike között ismét átadhatóak a kérvények a szerbiai adóhivatalokban a babakelengyére kirótt adó összegének visszaigénylésére.

Hogyan igényelhető vissza az ÁFA a babakelengyére és tápszerre?

A legújabb módosítások szerint már arra is visszaigényelhető az ÁFA, amit a baba megszületése előtt vásároltunk. Azok, akik szeretnék visszaigényelni az ÁFÁT, a fiskális számlákat kell, hogy gyűjtsék, illetve, hogy figyeljék az adóhivatal felhívását, ugyanis az ÁFA-visszaigénylési kérvényt nem bármikor, hanem periodikusan, a meghirdetést követően lehet visszaigényelni.

Milyen feltételeknek kell eleget tenni, hogy jogosult legyek az ÁFA-visszatérítésre?

  • A gyermek nem lehet idősebb két évnél
  • A család összbevétele havonta nem haladhatja meg a 81 760 dinárt
  • Nincs 23.9 millió dinárnál (cca 200 000 euró) értékesebb ingatlan a nevén

Mikor lehet átadni a kérvényt?

Legutóbb 2014 februárjában lehetett. A következő kiírás körülbelül fél évre rá várható.

Milyen dokumentumokra van szükség az igénylés átadásához?

Az űrlap, amelyet ki kell tölteni, csak a szülők nevét, valamint személyi számát, valamint a gyermek személyi számát kéri (JMBG), amelyek alapján a hivatal minden szükséges adathoz hozzáfér – állampolgárság, bevételek nagysága, gyermekek életkora), így nem kell további bizonylatokat csatolni. Az űrlap igényelhető a helyi adóhivatalban, vagy letölthető a következő linkről:http://www.paragraf.rs/obrasci/Obrazac_RFNB-Zahtev_kupca_hrane.pdf .

A kérvény mellé csatolni kell a fiskális számlákat és azok fénymásolatait, valamint egy papírra kiírni mindegyik számla sorszámait (BI-vel jelölve a számlán). A jóváhagyás végzés formájában érkezik a kérvényező postai címére, majd a befizetés pedig a megadott bankszámlaszámra.

Mekkora összeg igényelhető vissza?

A gyermek első életévében 40 880, a második életévében pedig 30 660 dinár igényelhető vissza.

Mely babakelengyére igényelhet vissza az ÁFA?

  1. bébitáp
  2. készétel
  3. ágy
  4. babakocsi
  5. etetőszék
  6. autósülés
  7. pelenka
Az igénylést elintézheti rokon is – nagymama, nagytata, vagy akár barát, barátnő, nem kell személyesen a szülőnek megjelenni.

Szerző: babamama.rs