Faros baba workshop Szabadkán

Három részből álló Faros baba elnevezésű műhelymunkát szerveznek Szabadkán a Yoga Központban március 17-én.  Mégis mit tehetünk, amíg közeledik a szülés ideje, avagy miről is szól a “Faros baba műhely”? Ezen a 3,5 órás műhelymunkán a résztvevők megismerkedhetnek a várandósság és a szülés anatómiájával, a babák optimális méhen belüli pozícionálásának lehetőségeivel, megismerhetik az okokat, amelyek a farfekvés vagy más egyéb, nem optimális fekvés hátterében állhatnak ez által tudatosabban lehetnek jelen a testükben és az egész várandósság folyamatában. A partnerek jelenlétére is számítanak, mert néhány gyakorlatnál szükség van egy külső segítőre (pl.: dúla vagy az apa).

A műhely időpontja: 2017. március 17, 16:00 – 20:00
Helyszín: Yoga Centar Subotica, kis terem
Ár: 2500 dinár, 3000 dinár ha a partnereddel jössz.
A részvevők száma korlátozott, a műhelyen való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Jelentkezés és további információ:
Balázs Emese, gyógytornász, dúla, jógaoktató
Mob.: 069 167 7875
E-mail.: emesebalaz@gmail.com

A műhelyről részletesen:

A mai szülészeti gyakorlatban a farfekvéses babák (néhány kivétellel) sajnos császármetszéssel jönnek a világra. Mielőtt azonban eljön a terminus ideje és a kiírt műtét időpontja érdemes a baba beforgatásának alternatíváit is megpróbálni.

Általában több módszer együttes alkalmazását javasoljuk. Végső esetben a külső fordítás is szóba jöhet, azonban erre hazánkban még nincs példa, Magyarországon egyes intézményekben választható opció lehet de még ez sem bizonyul mindig eredményes megoldásnak. A külső fordítás szakorvosi kompetencia, amit minden esetben alapos vizsgálat előz meg.

 

A műhely 3 részből áll
1. A műhelyen bemutatom a Spinningbabies módszer alapelveit és módszereit. Ezek olyan speciális testhelyzetek és gyakorlatok, amelyek segítségével elérhető, hogy a baba „bebukfencezzen” egy optimális fejvégű pozícióba. A mdszert orvosok, gyógytornszok, és manuális terapeuták dolgozták ki, a gyakorlatok anatómiailag átgondoltak és hatékonynak bizonyulnak nem csak a várandósság alatt, hanem akár a szülés során is felmerülő elakadásokkal szemben. A módszer nem csak farfekvésnél alkalmazható.. Bármilyen nem optimális méhen belüli fekvés (haránt fekvés, hátsó koponyatartás vagy akár a magasan álló fejecske a kitolást megelőzően) optimalizálható a módszer ismeretében és nem utolsó sorban a megelőzésben is fontos szerepe lehet.
2. A testhelyzeteken és gyakorlatokon kívül más alternatívákat is ismertetek (pl.: akupunktúrás pontok, aromaterápia), és arról is beszélni fogunk, hogy lehet-e lelki háttere annak, hogy a kisbabánk nem fordul be a szülés előtt, és ha igen, milyen módon tudunk ezen változtatni.
3. Pocaktérképet készítünk (http://szulesrehangolo.blogspot.rs/2016/10/hol-van-baba-pocakterkep-belly-mapping.html), amely segítségével saját magunk is megállapíthatjuk, hogy a babánk pontosan milyen pozícióban fekszik.

Mikortól javasolt a műhelyen való részvétel?
– A 30-ik héten túl haránt fekvésű vagy farfekvésű a babád
– A 32-dik héten túl instabil fekvésű a babád, ha az ok nem a magzatburokban mért többletfolyadék (más néven polyhydramnios – kórosan megszaporodott magzatvíz). Az instabil fekvés azt jelenti, hogy a baba folyamatosan változtatja a testhelyzetét.
– Megelőzésként az optimális beilleszkedés megtámogatásának céljából.

“Fontos megjegyezni, hogy a kisbabák tulajdonképpen bármikor megfordulhatnak, akár a vajúdás megindulásakor is, azonban erre egyre kevesebb az esély az idő előre haladtával. Egyrészt azért, mert az idő előrehaladtával egyre kisebb a hely a bukfencre a méhen belül, , másrészt azért, mert ha hosszabb ideje rögzült a farfekvés és a kismama már belépett a kilencedik hónapba a legtöbb esetben a műtét időpontja is rögzítésre kerül. Ez igencsak megnehezíti an anya és a baba dolgát, mert az a tapasztalatom, hogy a halmozódó külső elvárások hatására növekszik a stressz, ami egyre nagyobb félelemmel és szorongással töltheti el az anyát. Egy feszült élethelyzetben nehezebben tudunk a belső erőforrásainkra hangolódni és ezáltal változtatni. Végül azt is tudatosítanunk kell, hogy bizony vannak olyan esetek, amikor a javasolt életmódbeli változtatások és a gyakorlatok sem nyújtanak megoldást, mert a baba okkal választja a farfekvést (pl.: az átlagosnál rövidebb a köldökzsinór, vagy több helyen is rátekeredik a babára).
A gyakorlat azt mutatja, hogy néha elég egy két gyakorlat és rövid időn belül megfordul a baba, máskor azonban hosszabb időre és kitartásra van szükség. Minden eset egyéni.
Az apák részvételére is számítok, mert az otthon végezendő módszerek között vannak olyanok, amelyek partneri támogatást igényelnek.”