Ezer méhen kívüli megtermékenyítésből 300 gyermek születik

Ezer méhen kívüli megtermékenyítésből miért nem születik ugyanannyi gyermek és miért fizeti az állam azoknak a nőknek a megtermékenyítési költségeit, akik a továbbtanulásuk és a karrierépítésük miatt nem vállaltak előbb gyermeket? – ez a két leggyakoribb, laikusok által feltett kérdés, amikor a lombikprogram, meddőség szóba kerül.

Dr. prof. Eliana Garalejić, a belgrádi Narodni Front Nőgyógyászati Klinika méhen kívüli megtermékenyítéssel foglalkozó osztályának vezető főorvosa a Politika című napilapnak elmondta, a meddőség amennyire egyéni, annyira társadalmi probléma is.

— Meddőségi gondokkal nem csak a városi, tanult réteg, hanem a falusi párok is szembesülnek és felkeresnek minket. Tulajdonképpen csak a meddőség okai különböznek. Azok a nők, akik földműveléssel foglalkoznak sokszor kapnak petefészek-gyulladást, emiatt elzáródnak a petefészkek, ami lehetetlenné tesz a teherbeesést, a városi nők pedig sokszor idősebbek, akiknél a meddőség oka általában hormonzavar, vagy valamilyen betegség – magyarázza a doktornő.

A férfiaknál sokkal könnyebb kideríteni, hogy mi okozza a problémát, törletek és spermogram segítségével.

— A méhen kívüli megtermékenyítés költsége mintegy 3000 euró. Nagyon sokszor, a párra nehezedő nyomás miatt az első beavatkozás nem sikerül. Ez a legjobb befektetés, mert semmit sem érnek az utak, gyárak és iskolák, ha nem születnek gyermekek – érvel prof.dr. Eliana Garalejić.

A hat év alatt, amióta méhen kívüli megtermékenyítéssel foglalkoznak, csak ebben az intézményben 500 baba született a méhen kívüli megtermékenyítésnek köszönhetően.

Dr. Garalejić azt mondja, amennyiben a nők jól szervezettek, 2-3 hét alatt el tudják végezni az összes vizsgálatot, a férfiak pedig egy nap alatt.

Szerző: Olivera Popović

Forrás: www.politika.rs