Év végéig nem kapható kombinált védőoltás

Az állam továbbra sem szerezte be a szükséges kombinált védőoltásokat, vagyis a Pentaximot és az Infanrixet így azok továbbra sem kaphatóak a gyógyszertárakban. A bebac.com portál nem hivatalos információi szerint az év végéig megoldatlan marad a probléma. A legújabb döntés szerint pedig 2015. januárjától ingyenes lesz a kombinált védőoltás. 

Több mint két és fél hónapja számít hiánycikknek a Pentaxim a szerbiai gyógyszertárakban, és egyes értesülések szerint az is marad egészen az év végéig.

Mint arról korábban már áprilisban hiánycikknek számított a Pentaxim és az Infanrix a szerbiai gyógyszertárakban, a gyártók szerint azért, mert nem terveztek szabad eladásra annyi oltást, amennyire végül igény mutatkozott, ugyanis  a szerb kormány már 2014-től ingyenessé akarta tenni a védőoltást, azonban a versenypályázatot késve  írták ki.

A kombinált oltások egyébként szabadon kombinálhatók az államilag adott oltásokkal, tehát az a gyermek sem maradt  védőoltás nélkül, aki elsőre a Pentaximot vette fel.

A jövő évtől mindenki számára a Pentaximot kínálja majd fel az állami Egészségügyi Biztosító, amelyet az újszülött élete első fél évében kap meg, havi rendszerességgel, három alkalommal. A Pentaxim a szakemberek szerint ugyanolyan védelmet biztosít, mint az eddig államilag adott védőoltások, kombináltsága miatt azonban kevesebbszer kell megszúrni a babát és az oltásokra való reakció esélye is csökken (láz, nyugtalanság).

Szerző: babamama.rs

Forrás: bebac.com