Erdő Péter: a házasság és a család nagy becsületben áll a hívők körében

A keresztények között a házasság felbonthatatlansága, szentsége, a család eszménye nagy becsületben áll, sőt úgy érzik, hogy ez érték az emberiség számára, még akkor is, ha ezt bizonyos esetekben ellenszélben kell megélni – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros pünkösdhétfőn Budapesten, a karizmák ünnepén.

A karizma a katolikus egyház tanítása szerint a Szentlélek kegyelmi ajándéka, amely az egyház javára végzett szolgálatban mutatkozik meg.
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ifjúsági és családi napján tartott pódiumbeszélgetésen az esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: a világegyházból visszaérkezett válaszok összképe egyértelműen tanúsítja, a házasság értékelése, a szentségi házasság és a család eszménye, tisztelete dolgában a világegyházban ma egyáltalán nincs “forradalmi helyzet”.
A hívők szeretnék megvalósítani a maguk életében és a társadalomban is azt az eszményt, amelyet hitük a házasságról tanít – szögezte le.
A tömegtájékoztatás imádkozó embereket kapcsolt össze egymással, a világ minden országában imádkoztak a Szentföld békéjéért, Krisztus szülőföldjének békéjéért, azért a szent célért, amely emberi fantáziával szinte lehetetlennek látszik – emelte ki.
A pódiumbeszélgetés után Erdő Péter szentmisét mutatott be a máriaremetei kegytemplomban, szentbeszédében arról beszélt, hogy a boldogságra törekvés küzdelem, de ebben támogatást ad a Szentlélek, aki a megújulást és az irgalmas szeretetet egyre könnyebbé teszi.
A karizmák ünnepén a máriaremetei templomkertben bemutatkoztak többek között a főegyházmegye plébániái, családközösségei, továbbá katolikus intézmények, kiadók, illetve iskolák és a missziós tevékenységet végző közösségek. Az első karizmák ünnepét az 1994-es esztergom-budapesti főegyházmegyei zsinat után rendezték meg.

Forrás: MTI

Fotó: kereszteny.mandiner.hu