Egyéves a Manó Kuckó

Egy évvel ezelőtt öltött hivatalos keretet a Manó Kuckó baba-mama-papa klub, az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány keretében működő foglalkozásokat, előadásokat kínáló programsorozat. Ricz Dencs Tündementálhigiénés szakember, meseterapeuta kiemelte, szerettek volna létrehozni egy olyan fórumot, ahol anyukák, apukák találkozhatnak egymással.

– Az Exspecto nagyon fontosnak tartja, hogy a korai időszak a baba és az édesanya között harmonikus legyen, a felmerülő nehézségek pedig mielőbb meg- és feloldódjanak. A korai anya-gyermek kapcsolat teremti meg a szülő – gyermek közötti kapcsolat alapját, valamint a gyermek külvilággal való kapcsolatát is – mondja Ricz Dencs Tünde, majd hozzáteszi, az sem mellékes, hogy az anyukák itt találkoznak, tapasztalatot cserélnek egymással, választ kaphatnak kérdéseikre, rájöhetnek, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal.

– A tizenegy hónap szülési szabadság alatt sokszor egyedül érezheti magát az anyuka. Jó, hogy ha adott egy lehetőség a szociális kapcsolatfelvételre, s ráadásul egy olyan helyen, ahol hasznos információkat is hallhat közben. A magyar előadások nagyon látogatottak, szinte teltházasnak mondhatók. Havonta kétszer találkozunk, egy Kerekítő foglalkozás keretében és egy előadás során. Az idén az vezérelt bennünket, hogy a tavaly kibontott témákat, amelyek sikeresek voltak, kicsit továbbgondoljuk, ezek mellett pedig három nagy hetet: a Hordozás Nemzetközi Hetét, a Születés Hetét és a Szoptatás Világhetét ünnepeljük meg – magyarázta Ricz Dencs Tünde.

A Kerekítő foglalkozásoknak az a céljuk, hogy arra motiválják az édesanyákat, játszanak a gyermekükkel. A Manó Kuckó alapszabálya szerint a szülők a gyermekükkel együtt érkezhetnek az előadásokra, vagyis minden előadás a gyermek jelenlétében zajlik. A nagyobbacskáknak az idén külön játszórészt és rajzolósarkot is kialakítanak. Szoptatási, pelenkázási és a babakocsi-tárolási lehetőség is van a helyszínen.

A Manó Kuckó idei első programjára szeptember 17-én 17 órától kerül sor. Bábos tornára érkezhetnek az érdeklődő gyerekek, szülők. Október 1-jén Óvodaérettség? – Mit kell tudnia egy óvodásnak címmel tart előadást Bálizs Jutka pedagógus. A Nemzetközi Babahordozás Hetére október 5-e és 9-e között kerül sor, előadás, tanácsadás, séta is lesz, valamint flashmobbal készülnek az anyukák. Még az idén az anyukák jogairól, a mese fontosságáról is lesz szó a Manó Kuckó előadásain, januárban pedig a kétnyelvűség lesz a téma. Hol kezdődik a szexualitásunk címmel februárban hallhatunk előadást, majd a mozgásfejlesztésről, a labdázás fontosságáról is beszélgetnek a klubban. A részletes program megtalálható a www.exspecto.org.rshonlapon.

Szerző: Tómó Margaréta