Down-szindrómás gyerekek üzenete egy kismamának

Igazán megható üzenetet kapott az a leendő anyuka, akinek magzatáról most derült ki, hogy Down-szindrómás. A kórban szenvedő gyermekekről készítettek egy rövidke videót, amiben a fiatalok elmondják, miért is szép az élet velük.

Március 21-én tartják a Down-szindróma Világnapját, az ünnep célja nem más, mit hogy a figyelem középpontjába állítsák a betegséget, hogy növeljék a megértést, és segítsen abban, hogy a Down-szindrómások teljes életet élhessenek, méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként.

A Down-szindróma egy veleszületett kromoszóma-eltérés, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal jár és különböző testi rendellenességekkel társulhat. A Down-szindrómás emberek egészségi jellemzői, értelmi és egyéb képességei és személyiségvonásai nagyon különbözőek lehetnek. Általában barátságosak, őszinték és nyíltszívűek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne saját személyiségük vagy hogy ne reagálnának a környezetükre adekvátan.

A neves nap alkalmából hoztunk most egy történetet. Figyelem, torokszorító három perc következik: a Down-szindrómások érdekeit védő Coor Down szervezet kisfilmjén azt láthatod, hogy beteg fiatalok válaszolnak egy aggódó, leendő anya üzenetére. Az anya február 9-én e-mailben írta a szervezetnek: “Gyermeket várok. Most tudtam meg, hogy Down-szindrómás lesz. Megijedtem: milyen élete lesz majd?”

A válaszuk pedig:

“Kedves jövőbeli anyuka, ne aggódj! A gyermeked sok mindenre képes lesz. Képes lesz rá, hogy megöleljen téged, hogy szaladjon feléd. Tud majd beszélni és el tudja majd mondani, hogy szeret téged. Tud majd iskolába járni, ahogy bárki. Megtanul majd írni és olvasni. Képes lesz arra, hogy írjon neked, ha valahol messze jár. Hisz tud majd utazni is… Tud majd segíteni az édesapjának abban, hogy megjavítsa a biciklijét. Képes lesz a munkára és pénzt keresni. És abból a pénzből, amit megkeres, el tud majd téged vinni vacsorázni. Vagy tud majd bérelni egy lakást, hogy egyedül élhessen. Néha nehéz lesz. Nagyon nehéz. Szinte lehetetlen. De ez nem ugyanígy van minden anya számára? Kedves leendő anyuka! A gyermeked boldog lesz. Ahogy én is az vagyok. És te is boldog leszel! Ugye, anya?”