Bezárhatják a hajdújárási egészségházat

A víz kifogásolható minősége miatt záratta volna be a héten a hajdújárási egészségházat a szanitáris felügyelőség, úgy tűnik azonban, hogy a közvélemény gyors és erélyes fellépése következtében ez egyelőre mégsem történik meg. A vízművek szakemberei fertőtlenítették a vizet, s a jelenlegi állás szerint haladékot kapott az egészségház, hogy megoldást találjon a helyzetre, amit csakis egy új, mélyebb kút fúrása jelentené.

Dr. Kiss Csaba, az egészségház orvosa lapunknak elmondta, a jelenlegi tényállás az, hogy újabb vízmintát kértek a felügyelők, miután e hét szerdáján csakis kifogásolható eredmények születtek. A fertőtlenítést követően is ellenőrzik a vizet, aztán döntenek, mi lesz az egészségház sorsa.

– Nagyon sekély, alig hatvanméteres kutunk van, sajnos egy tiszta minta se lett a vett vízből. A törvény pedig azt írja elő, hogy ilyen esetben nem működhet tovább az intézmény, iskolák esetében is ilyen szigorúak. Már készültünk, összepakoltunk, mert a döntés értelmében át kellett volna mennünk a királyhalmi rendelőbe. Aztán valami miatt mégis visszavonták ezt a döntést, egyelőre maradhatunk, feltételezem, hogy a közvélemény és a média hatása ez. Nagyon alaposan fertőtlenítették a vezetékeket, a megoldás viszont az lenne, hogy fúrunk egy új kutat. Ludason is sor került erre, így tudom, hogy ez mintegy 1300 eurós költséget jelent. Viszont egyelőre nem tudom, hogy miből teremtsük elő ezt a pénzt. A helyi közösség kasszája üres, ígéret nincs, hogy ez valahogy megoldódhatna. Abban bízom, hogy Szabadka polgármestere, Maglai Jenő megértő lesz, és valamilyen vis mayor keretből ezt fedezi majd az önkormányzat – nyilatkozta dr. Kiss Csaba.

A hajdújárási egészségházhoz csaknem háromezer páciens tartozik, naponta legalább 45 beteget látnak el. Nagy szükségük lenne egy saját autóra is, amellyel házhoz tudnának menni, amennyiben szükséges.

A Szabadkai Egészségházak szóvivője, Mihaela Budimski sajtótájékoztatón ismertette a Hajdújáráson kialakult helyzetet, további információkat tegnap sem tudott közölni.

– A szanitáris felügyelőség megállapította, hogy a hajdújárási egészségházban használatban lévő vezetékes víz fogyasztásra nem, de technikai használatra alkalmas. Kézmosást követően kötelező a kezek fertőtlenítése. Az egészségház elegendő mennyiségű ivóvizet biztosított a páciensek számára a váróban. Még tart a hálózat és a kút fertőtlenítése, hogy a víz ismét használható legyen. A szóban forgó kutat csakis az egészségház épületének vízellátására használják, a polgárokat pedig időben értesítjük majd a fejleményekről, illetve arról, mikor válik ismét biztonságossá a vízhasználat – mondta Budimski.

A felügyelőséget pénteken sokszori próbálkozás után sem tudtuk elérni, így nem tudtunk meg részleteket arról, hogy a legújabb eredmények mit mutatnak, illetve az eddig használt vízben milyen szennyeződéseket találtak.

Maglai Jenő polgármester megkeresésünkre annyit mondott, még tart a vizsgálat az egészségház ügyében, ezért ebben a témában most még nem szeretne nyilatkozni.

Szerző: tm

Forrás: Magyar Szó

Fotó: Molnár Edvárd