Az íny-és fogágygyulladás a várandósság alatt

Pontosan mi is az a fogágy vagy más néven parodoncium

Parodonciumnak vagy fogágynak nevezzük a fogak elhorgonyzását biztosító szöveteket. Ide tartozik az íny, a csont, a fogak és a csont között elhelyezkedő gyökérhártya, valamint a fogak gyökereit fedő cement.

Mit jelent a fogágy gyulladása, avagy a parotontitisz

A fogágy gyulladása következtében pusztulnak a fogakat rögzítő struktúrák. Azért kell foglalkoznunk a fogágybetegséggel, mert akár a népesség 50%-át is érintheti, és különösen nagy arányban fordul elő a várandós nők körében.

Hosszú évtizedekig a fogágybetegség kialakulásáért szinte csak a rossz szájhigiénét tették felelőssé, ma már azonban tudjuk, hogy nem egy egytényezős megbetegedésről van szó. A fogágygyulladás kialakulásának számos oka van. A rizikófaktorok közé tartozik a fogak felszínén, az íny közelében megtelepedő lepedék és fogkő, a kóros baktériumok jelenléte, a dohányzás, szisztémás betegségek és állapotok, életkor, nem stb.

Normális esetben az íny közvetlenül a csonton és a fogfelszínen fekszik, azokhoz szorosan hozzátapadva. Az íny felszíne és a csont felszíne közötti távolság (tehát az íny vastagsága) nem több, mint 1,5 mm. Ha létrejön a csontpusztulás, akkor a fogak melletti csont mennyisége lecsökken, és ugyan az íny próbálja követni a csontot, és lejjebb húzódik (népi nyelvben ezt hívjuk ínysorvadásnak), de ilyenkor már lazán fekszik a csont felszínén, lazábban öleli körül a fogakat, lehetőséget adva arra, hogy ételmaradék valamint baktériumok az íny alá jussanak. Ennek következtében még jobban lepusztul a csont, az íny alátámasztás nélkül marad. Ekkor van az, hogy az íny vastagsága a csont felett elérheti az 5-8mm-t is (szemben a normális 1,5 mm-rel). Ezt az íny és csont közti területet tasaknak nevezzük, amibe bepréselődhet az ételmaradék, illetve kitűnő élőhelyül szolgál számos káros baktérium számára. A tasakok tisztítása kizárólag szakember által lehetséges, a fogkefe sörtéje ilyen mélyre már nem tud lejutni. Jobb tehát megelőzni ezt az állapotot.

A terhességi íny-és fogágygyulladásra azért nagyon fontos odafigyelnünk, mert a súlyos csontpusztulás miatt kialakult tasakokban olyan baktériumok halmozódhatnak fel, amelyek az anyánál koraszülést, a babánál pedig kis testsúllyal való születést okozhatnak.

A terhességi gingivitisz az állapotos kismamák közel 50%-át érinti. A várandósság során létrejövő hormonális változások nemcsak a méh nyálkahártyájára hatnak, hanem a szervezet egyéb nyálkahártya-felszíneire, így az ínyre is. Tünetei a fogíny duzzanata, vörössége, érzékenysége, és ami a leglátványosabb: a vérzése. Ezek a tünetek a hormonhatások miatt még nagyon kevés lepedék esetén is igen kifejezettek lehetnek, így sokkal jobban oda kell figyelni a rendszeres és megfelelő szájápolásra, mint a várandósságon kívüli időszakban. Sokan abba a hibába esnek, hogy ha azt látják, hogy vérzik az ínyük fogmosáskor, akkor azt a területet a továbbiakban kihagyják a fogmosás alól, gondolván, hogy azzal tesznek jót, ha kímélik. Ez egy általánosságban elterjedt tévhit. Gondoljunk csak bele. Mivel az ínygyulladás egyik oka a fogfelszínen maradt lepedék, így tehát ha egy adott szakaszt „megkímélünk” a fogmosástól, akkor ott felhalmozódik a lepedék, amitől még gyulladtabb lesz az íny. Kialakul egy ördögi kör. Fontos tehát, hogy akkor is alaposan mossunk fogat, ha vérzik vagy fáj az ínyünk, és ha a panaszok nem múlnak el pár nap alatt, akkor forduljunk szakemberhez.

Mi a megoldás?

  • törekednünk kell a megfelelő szájhigiéniára: naponta kétszeri alapos fogmosás, fogselymezés

  • érdemes a várandósság legelején felkeresnünk egy szakembert (fogorvost, dentálhigiénikust), aki megszabadít fogkövektől, megtanítja a helyes fogápolási technikákat és tanácsokkal látja el a kismamákat

  • ha súlyosabb helyzettel állunk szemben (esetleg már a várandósság előtt is fennállt a fogágybetegség, erős hajlam a fogkövesedésre), akkor a várandósság alatt kérjük többször is szakember segítségét

Szerző: dr.Nagy Izabella
Képek: Pexels.com