Az idén a gyerekeké volt a főszerep az oromi Szivárvány fesztiválon

Az oromi Szivárvány Fesztivál szervezői idén a néphagyományok köré építették fel a programot. Több százan látogattak el vasárnap a településre, ahol kézműves foglalkozásokon, bábszínház előadáson, kiállításokon, teadélutánon és zenés esten vehettek részt. Mi is, a babamama.rs is ott voltunk szakértőinkkel.

Énekkel és tánccal vigadoztak a helyiek az oromi Szivárvány Fesztiválon vasárnap délután. A temerini vándor bábszínház egy békatáncoltató- és egy tanulságos kesztyűbáb-darabbal állt a közönség elé.IMG_1887

Vasárnap mi is ott voltunk az oromi Szivárvány Fesztiválon. A babamama.rs három szakértőt hívott meg a fesztiválra, Vataščin Balázs Emese gyógytornász, jógaoktató, dúla, Góbor Szénási Anna hordozási tanácsadó és Komenda Renáta védőnő látta el jó tanácsokkal a szülőket. Az érdeklődés figyelemre méltó volt, köszönjük a bizalmat, és reméljük, hogy tudtunk segíteni a helyi kismamáknak, apukáknak. Sokan kipróbálták a hordozókendőt, de a szülésről, mozgásról is sokat beszélgettünk. Várjuk a következő alkalmat és a következő helyszínt! Addig is keressetek minket, kérdezzetek tőlünk e-mailben: babamama@babamama.rs vagy szakerto@babamama.rs. Köszönjük még egyszer a szervezőknek is a lehetőséget!

IMG_1891 „Az idén a néphagyomány a témánk: a népmese, a néptánc, a népzene. Minden ez körül lesz. Az idén, akik jöttek szerepelni, azok eddig nem is léptek fel” – mondta Kádár Judit szervező.
A gyerekeket várták a legtöbb programmal. Fejleszthették kézügyességüket, papírt hajtogattak, és társasjátékokon keresztül tanulhatták meg többek között azt, hogyan kell biztonságosan átkelni az úttesten. „Ha esetleg otthon nem mondják el nekik, akkor mi itt elmondjuk, hogy nagyon óvatosnak kell lenni. Van még egy ilyen társasjáték, hogy hogyan jutsz el otthonról az iskolába, milyen útvonalon mész haza. Ez is mind a biztonságukra hívjuk fel a figyelmet” – mesélte az oromi Vöröskereszt aktivistája, Lékó Anita.

 

Míg a gyerekek szórakoztak, a szülők is új dolgokat tanulhattak. Nekik Góbor Szénási Anna hordozási tanácsadó, a Babamama.rs honlap egyik IMG_1895munkatársa adott tanácsokat: „Először a szülők kicsit távolságtartóan néznek. Én mindig azt szoktam ajánlani, hogy próbálják ki, és tapasztalják meg milyen érzés az, amikor kendőben van a baba. Akkor jön az, hogy jaj de jó, tényleg milyen kényelmes”IMG_1890

Bakos Árpád csantavéri mesemondó hangszerbemutatóval és énektanulással vonta be a közönséget az előadásába. A fesztiválon a helyi Önkéntes Tűzoltó Testület ifjúsági csoportja is megmutatta ügyességét.

A szervezők szerint a fesztivál látogatottsága évente növekszik. Céljuk, hogy azokat a személyeket is visszavonzzák Oromra, akik elvándoroltak onnan.

 

 

Szerző: babamama.rs, pannonrtv.com

Forrás: Pannonrtv.com