Az első nap(ok) otthon

Alig várjátok, hogy végre hazavihessétek az új családtagot! Csak már használhatnád a saját fürdőszobádat és ágyadat! Többnyire, senki sem szeret a szükségesnél több időt tölteni a kórházban újszülöttjével. Hogy hány nappal a szülés után engednek titeket haza, ez kórházfüggő. 

Ha minden jól megy, általában  48 órával a szülés után mehettek haza! Apuka jöhet a mamáért és a babáért. Nagyon hasznos, ha a kismama előre előkészítette a saját és a kisded öltözékét is, elkerülve így az első konfliktusforrást. A babahordozót se felejtse el a kispapa!

Az autókázást minden kisbaba imádja, általában átszunyókálják az utat!  A gátsebes Anyuka már nem biztos, hogy ennyire élvezi – számára egy-két párna nagy segítség lehet az út alatt. Hazaérkeztetek az édesdeden szunyókáló picúrral , mindenki boldog és ragyog – örökítsétek meg a pillanatot! Aztán mozgolódni kezd a gyerkőc, és egyszer csak ráeszméltek, hogy innentől kezdve nektek kell őt értenetek, ellátnotok, vigasztalnotok…

Apuka talán kénytelen lesz kivenni a hordozóból a csöppséget, ami lehet izzasztó feladat! De nyugi, nem olyan törékenyek ezek a kisbabák, mint amilyennek tűnnek – a lényeg, hogy jól támasszátok alá a tarkóját (és ezzel a nyakacskát). Gyakoroljatok az ágy felett – mikor a mami nem lát titeket! 🙂

A kisbabák gyomra az anyatejet körülbelül 2 óra alatt megemészti ( a tápot kb. 3 óra alatt). Ha kisbabátok sárga (napoztatni kellett a kórházban, sárgás a bőre vagy a szeme fehérje), akkor elképzelhető, hogy nem fog nektek (érthetően) jelezni, ha enne. A kis súlyú babák és a  koraszülöttek sem sírnak mindig, ha éhesek, gyakran inkább spórolják az energiáikat és várják, hátha valaki megeteti őket! Egy újszülött nem lehet folyadék (tehát anyatej ) nélkül 5 óránál hosszabb időn keresztül, mert kiszáradhat! Az újdonsült szülők leggyakoribb hibája, hogy a babát táplálék nélkül hagyják több órán keresztül! Ez nem történhet meg egy pár napos babával!

Egyszerű, ha a mama és a baba már úgy jönnek haza, hogy a szoptatás zökkenőmentes. De mi van akkor, ha a baba éhes, a mellre helyezés meg most valahogy nem megy? Az üvöltő gyereket, nehéz helyesen cicire rakni, ha nem sikerül megnyugtatnotok egy kis ringatással, Apa meztelen mellkasára fektetéssel, akkor Anyuka fejjen le kézzel néhány millilitert ( egy steril edénykébe) és kiskanállal adjátok a babának. Általában már néhány kiskanálnyi után megnyugszik a baba, ilyenkor újra cicire lehet tenni. Ha most sem sikerül ráharapni, akkor lehet, hogy a túltelítődött mell a gond, egy kicsit kézzel le kell fejni, hogy a baba helyesen tudjon szopni. Erről olvashattok többet, itt is: http://babamama.rs/szoptatas/elsonapok1

Ha mindezek ellenére, valamiért nem jön össze, hogy a baba szopizzon, a védőnő érkezéséig fejjünk rendszeresen (kézzel vagy géppel) 2-3 óránként és kiskanállal etessük meg a porontyot (korai éhségjelekre reagáljunk, ne várjuk a sírást).

A baba evett, de mégis sír, nagyon nyugtalannak tűnik, kezditek elveszíteni az optimizmusotokat! Nyugi, ellenőrizzétek, nincs-e túl meleg a szobában. Gyakori hiba, hogy 25-26 Celsius-fok van a lakásban, a baba meg jól bebugyolálva, az anya karjaiban! Ha megtapintjátok a tarkóját, érezni fogjátok, hogy izzadt, meleg (kezecskék és talpacskák lehetnek hidegek ilyenkor is). Nyugodtan vetkőztessétek le, vagy csavarjátok lejjebb a fűtést! Nappalra bőven elég a 22 Celsius-fok körüli hőmérséklet!

Nincs melege, nem éhes, de még mindig keservesen sír! Már hívtátok valamelyik nagyit és fogalmatok sincs arról, hogyan élitek túl az előttetek lévő éjszakát! Ha nincs meleg, és biztosan a poci is teli van, akkor valószínű, egyszerűen túlságosan felzaklatódott a baba. Öltözés, utazás, puszilgatás, új lakás, új illatok, sok-sok hang, fény gügyögés – egy 2-3 napos baba idegrendszerének mindezt feldolgozni borzasztóan nehéz, ha túlpörög, nem tud leállni. A kicsinyedet csak úgy tudod megnyugtatni, ha Te magad is nyugodt vagy (ugye már ti is éreztétek azt, ha valaki sík ideg a közeletekben, előbb vagy utóbb, ti is átveszitek a hangulatát?). Kicsit sötétítsetek be, beszéljetek hallkabban, kapcsoljátok ki a tévét , mobilokat, öleljétek magatokhoz a gyermeket, hogy érezze a szívdobogásotokat (mint a méhben). Szerencsés, ha Apukának sikerül megnyugtatni a babát, közben Anya már készülődhet a következő szoptatásra (etetésre) vagy gyorsan bekap néhány falatot, lezuhanyzik és jöhet a váltás!

Sokszor ijesztőnek tűnnek egyes babaszokások. Nem kell megijednetek, ha a baba sokat csuklik, ha bandzsít, ne ijesszen meg titeket az sem, ha tüsszög. Egyik sem jelent bajt! Ijesztőnek tűnhet az is, ha a baba gyakran összerezzen. A pelusban felfedezett vér a vaginából, vagy a piros színű vizelet halálra rémíti a szülőket, de szintén nem jelent nagy bajt! A baba bukott, és véres a vállad? Gondold át, van-e seb a mellbimbódon?! Biztosan onnan ered… A bukás nem hányás, ez nem kell, hogy aggasszon titeket – mindig az oldalán feküdjön a kisbaba, így nem tud félrenyelni.

A köldökkel sincs gond, ha nem váladékozik erősen, nincs pirosodás vagy kellemetlen szag. Egy pici vérzés itt is normális! Fertőtlenítsétek le, ahogy a kórházban láttátok, másnap pedig a védőnő segít ebben is.

Az újszülött egyetlen kommunikációja a sírás! Nem kell pánikba esnetek, ha néhány percig sír. Lassan próbáljatok rájönni, mi lehet a gond (nem mindig sikerül). Felesleges az ügyeletre rohanni, ha a baba nem sír több mint egy órája, nem hányt, nincs láza, jó a színe és eszik rendesen. Valószínű, csak visszavágyik az előző lakhelyére…

 

Szerző: Komenda Renáta védőnő