Az első lombikbébi

Újságírók hada leste Louise Brown világrajöttét harminc évvel ezelőtt: ő volt ugyanis a világ első, lombikban fogant kisbabája. A meddőség orvoslásának ez a módja azóta rutinbeavatkozássá vált, a meddő házaspárokat saját gyermekhez juttató „lombikbébiipar” pedig világszerte jövedelmező egészségügyi üzletággá terebélyesedett.

Mintegy harminc évvel ezelőtt elsőre hihetetlennek tűnő felfedezés igazolódott be. Lesley Brownnak petevezeték elzáródás miatt természetes úton nem lehetett gyermeke, ezért jelentkezett a Cambridge-től 16 kilométerre lévő Bourn Hall meddőségi klinikára, a Robert Geoffrey Edwards pszichológus és Patrick Steptoe nőgyógyász vezette „kémcső” programba. Az orvosoknak sikerült egyetlen petesejtet kivennie Lesley Brown petefészkéből. A petricsészében, laboratóriumi üvegtálkában megtermékenyített sejtet azután visszahelyezték a méhbe, és bár kicsi volt rá az esély, hogy az rendben beágyazódik, mégis sikerült a rendkívüli próbálkozás. Edwards doktor akkor már tíz éve dolgozott a testen kívüli megtermékenyítéssel, Steptoe pedig – aki már nem élhette meg a mostani évfordulót – a laparoszkópia, vagyis a hasfalon keresztül történő hasüregtükrözés egyik angliai úttörője volt.

Az 1977. november 10-én mesterségesen megtermékenyített és beültetett petesejt beágyazódott, majd 1978. július 25-én 23 óra 47 perckor a Manchester közeli Oldham egyik kórházában 2600 grammal, császármetszéssel, egészségesen világra jött a kis Louise Joy Brown, akinek első képeit a boldog szülők, a Daily Mail című újságnak több százezer fontért adták el.

Fél évvel Louise után megszületett az első lombikfiú, aki ugyancsak a Bourn Hall klinika „produktuma” volt, és akárcsak az 1982-ben megszületett első ikerpár, ő is a szigetország tudományos termékenységét bizonyította. Egy évvel később viszont az Egyesült Államokban találták meg a választ arra, mi történjen a beavatkozás során megtermékenyített, ám be nem ültetett petesejtekkel. Kiderült, hogy a fagyasztva tárolt embriókezdemények felhasználásával is létrehozható terhesség és egészséges újszülött.

„Mindennek elmondtak minket: erkölcstelennek, etikátlannak, emberi mivoltunkból kivetkőzötteknek” – emlékezett Edwards doktor a kezdeti felháborodásra. Nem lehet beavatkozni az isteni akaratba, érveltek a vallásosok, nem tudni, milyen hosszú távú hatása lesz az újszülött és az anya egészségére ennek a technológiának, aggódtak az orvosok. Az pedig már széles körű felhördülést váltott ki, amikor – ugyancsak Nagy-Britanniában – négy és fél ezer font ellenszolgáltatásért béranyaként mások biológiai gyermekét hordta ki egy asszony. Azóta csak szaporodtak a meghökkentő lehetőségek, például a lombikban lévő embriókezdemények genetikai, szövettani sajátosságait vizsgálva kiválasztható melyek közülük azok, amelyek nem hordoznak örökletes betegséget. Már nemcsak sperma-, hanem petesejtdonort is lehet találni, és halála után is apává tehető valaki, hiszen egy brit özvegy 1998-ban sikerrel perelte magának néhai férje korábban lefagyasztott hímivarsejtjeit, majd két gyermeket is szült a méhen kívüli megtermékenyítés segítségével.

Louise Brown születése óta a jelentős fejlődésen keresztül ment lombikbébi program anyák millióinak ad reményt. Az azóta világszerte megszületett lombikbabák száma mára megközelíti a másfél milliót, teljesen elfogadottá téve a meddőség elleni küzdelem e módját. Magyarországon először 1993 júliusában, a budapesti Szent Jánoskórházban, dr. Konc János főorvos segédletével született meg az első, Veronika névre hallgató lombikbébi. Azóta már kb. 5 ezren vannak.

Noha Louise Brown születése 1978. július 25-én világra szóló szenzáció volt, élete teljesen normális mederben folyik azóta. A 30 éves bristoli postáskisasszony 2004-ben férjhez ment a nála 9 évvel idősebb Wesley Mullinderhez, és 2007 januárjában életet adott első gyermekének, aki természetes módon fogant meg. A kisfiú,Cameron John Mullinder 2,7 kilogrammal született Bristolban. Az első lombikbébi, aki anyuka lett, az Louise húga, Natalie:ő 1999-ben szülte meg gyermekét.

Forrás: magyarszo.com