Az autista gyermekek lehetőségei Szabadkán

Egyelőre nem tudni az okát, de egyre több autista gyermek születik, nem csak a nyugat-európai országokban, hanem Szerbiában, így Szabadkán is. Az Autista Személyeket Segítő Szabadkai Egyesületnek, amely 2011-ben alakult, összesen 45 tagja van, de folyamatosan tart a tagfelvétel.

Évközben műhelymunkákat szerveznek, tanácsadás is zajlik, most pedig a Szivárvány mögött elnevezésű nyári iskola fogadja a rászorulókat. Tagsági díj nincs és a foglalkozások is ingyenesek.

Az egyesületnek jelenleg 45 tagja van és jelenleg zajlik a nyári iskola, amelyet mintegy 20 gyermek látogat IMG_2085állandó jelleggel.

— Az iskolában hat szakember foglalkozik a gyermekekkel, s ezt a minisztérium által támogatott Asszisztens a
családban elnevezésű projektumon keresztül tudjuk megvalósítani. A tartományi illetékes titkárság támogatásának köszönhetően pedig sikerül a szakembereknek honoráriumot fizetnünk. A közmunkáknak köszönhetően egész évben, minden nap, a nap 24 órájában az érintett családok rendelkezésére tudunk állni – mondta az egyesület elnöke, Suzana Skenderović, egy autista kisfiú édesanyja.

Varga Emőke gyógypedagógus, az egyesület volontőre elmondta, reggel nyolctól délután kettőig foglalkoznak munkanapokon a gyermekekkel. A reggeli aktivitás mindig sporttal kezdődik, ügyesítő, koordinációs gyakorlatok, aztán szabadfoglalkozás, ami idő alatt didaktikai eszközökkel játszanak a gyerekek, tíz órakor uzsonna, majd kézműves foglalkozás, zenefoglalkozás következik, amit nagyon szeretnek a gyerekek.
IMG_2084  — Szocializáció szempontjából szerintem nagyon fontos, hogy nyáron is tudnak jönni a gyerekek. Évközben pedig műhelymunkákon keresztül zajlik a foglalkozás, uszodába járnak úszásra a gyerekek, de karatéra vagy judóra is, moziba, színházba is visszük a gyerekeket. A nyári iskola is 2 éves kortól 15 éves korig fogadja a gyermekeket.

Az egyesületen keresztül egyéni fejlesztés is működik, magyar és szerb nyelven is, személyre szabott terv alapján dolgozik a gyermekkel.

Az autizmus korán felismerhető, mivel veleszületett rendellenességről van szó. Attól függ, hogy elsőgyermekes szülőknél jelentkezik a probléma vagy többgyermekes családban. Tapasztalatlan szülőknél előfordulhat, hogy nem tudják, hogy normális-e, ami történik a gyermekkel.

— Megjelenik a szemkontaktus kerülése, motiválatlanság, nincs kellő érdeklődés, a szociális mosoly eltűnik, a IMG_2087gyermek nem reagál az érzelmekre, a fejlődés megáll egy szinten. Ha be is indul a beszédfejlődés, egyszerűen eltűnhet, aminek az okát a mai napig nem ismerjük. Amennyiben a szülő időben szakemberhez fordul, akkor
nagyon szép fejlődés érhető el, sajnos nagyon gyakran megtörténik, hogy csak 6-7 éves kortól kezdenek megfelelő szakemberek foglalkozni a gyermekkel. Fontos a folyamatos fejlesztés. Nagyon gyakoriak a viselkedésproblémák, és ezeknek a kezelésében is tudnak ránk számítani a szülők. Kialakítani a napirendet, a rendszerességet számukra nagyon fontos, mert akkor nagyon szépen tudnak tájékozódni – emelte ki a szakember.

Az egyesületen belül működik tanácsadás is. Mint azt Varga Emőke kiemelte, nagyon nehéz és hosszú folyamatról van szó egy szülő számára feldolgozni, hogy autista gyermeke született.

https://www.facebook.com/autizam.subotica?fref=ts

Szerző: Tómó Margaréta