Az anyák jogai: együtt a törvénymódosításért

Az országos P(B)RAVO ZA MAME (szó szerinti fordításban: az anyák jogai, bravó az anyáknak – a szerz.megj.) kampány tagjai várják azoknak az anyukáknak a jelentkezését, akik szeretnének bekapcsolódni a kampányba és a 250 nő egyike lenni, akik tárgyalnak majd a parlamenti képviselőkkel a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény módosításáról.

A P(B)RAVO ZA MAME kampány keretében azt kérik az államtól, hogy a családi, szülői pótlék minden fajtáját késedelem nélkül fizessék ki, a gazdaság felesleges adminisztratív költségektől való tehermentesítését, illetve azt is, hogy az állam vegye át a várandós nők feletti felelősséget. A kampány célja, hogy az alkalmazott, munkavégző anyukák rendszeresen megkapják a szülési szabadság idején járó járandóságukat, s hogy azt az állam közvetlenül az anyukák számlájára utalja, ne pedig a munkaadónak. A törvénymódosítás elsősorban a támogatás késését szüntetné meg.

A kampány hivatalosan március 8-án kezdődött meg. A kampányt három civil szervezet, a Szerbia Mozgásban (Srbija u pokretu), a Szülő (Roditelj) és az Anyukák Központja (Centar za mame) indította, eddig több mint ezren támogatják őket, több mint 80 volontőr anyuka segíti a munkájukat és néhány vállalat is mögéjük állt.

Minden érdeklődő a pravozamame@srbijaupokretu.org e-mail címen jelentkezhet további információért.

Szerző: babamama.rs, forrás: b92.net

Fotó: b92.net