AVIVA módszer – mozgással a termékenységért

Az Aviva módszert hosszú évtizedek munkájával Aviva Gabriella Steiner magyar származású táncosnő, tornász és fizikoterapeuta dolgozta ki. Már a hatvanas évektől tanította módszerét Tel Avivban. Azóta nők ezrei tapasztalhatták a torna áldásos hatását. Aviva Steiner szerint külső és belső izmaink megmozgatásával jelentősen megváltoztatható szervezetünk hormonális állapota.

Az alhas a belső hasi és gátizmok, a farizmok megmozgatásával éri el pozitív hatását. A mozgás fokozza az adott terület vérkeringését, így több vitamin, hormon és más életfontosságú anyag jut a „célszervezetbe”. Ez a belső nemi szervek egészséges működését eredményezi, de visszahat a központi hormonális szabályozó, a hipofízis működésére is. A mozgás és a mozdulatsorok után létrejött altesti vérbőség akár a petevezetékek letapadását is oldhatja, így egyes esetekben megszüntetheti a meddőség okát.

Segíthet többszöri vetélés után is, mivel a gyakorlatok alkalmasak a méh izomzatának erősítésére, így lehetővé teszik a magzat sikeres kihordását. Ezek a gyakorlatsorozatok meghozzák illetve akaratuk szerint rendezik a nők havi ciklusát és könnyítenek a változó kor tünetein.

A férfiak számára kifejlesztett gyakorlatok segítenek a prosztata problémák, a vizelési gondok és a potencia zavarok megoldásában.

A módszert négyórás intenzív tanfolyamon lehet elsajátítani. Ilyen tanfolyamot tartottak múlt hétvégén Szabadkán, a Népkör Tudatos Életkör szakcsoportja szervezésében. Kovács Ágnes, szegedi oktató tanította az érdeklődőket és mesélt lapunknak az AVIVA módszerről.

25 évvel ezelőtt ismertem meg Tóth Líviát, aki a módszert behozta Magyarországra, ő beszélt rá, hogy oktassam a módszert, és most már hetedik éve tanítom. Eredetileg fogamzásgátlásra találták ki a gyakorlatokat, a módszer kifejlesztője, Gabriella viszont észrevette, hogy a középkorú nők nem jártak az óráira, mert a gyakorlatok visszahozták a menstruációjukat. Ekkor kezdte vizsgálni, hogyan is hatnak még ezek a gyakorlatok.

Olyan problémákat, amikről azt hisszük,hogy csakis gyógyszeres és hormonkezelések segíthetnek, a torna helyre tud hozni. Nyílván nagyon súlyos esetekben nem működik, ez sem mindenható, tehát egy genetikai problémánál vagy egy rákos betegségnél nem segít. De a cisztákat, a miómákat helyrehozza, nem kell a nőket, csúnya szóval élve: kipakolni. Aki babát akar, de nincs súlyos problémája, esetleg gyulladás, vagy petevezeték elzáródás akadályozza a teherbeesést, ezekre bizony megoldást ad – magyarázta Ágnes.

A torna nagyon jól hat továbbá pajzsmirigyproblémáknál, vagy ha felborul a prolaktin, az ösztrogénszint, akkor a szervezetet stimulálni lehet.

Azok a mozgások, amiket végzünk, a hipofízisre hatnak, a hipofízis visszajelez a belső szervnek, hogy kezdjen el jobban dolgozni. A belső szervek között nagyon komoly kapcsolat van. Ha ezeket stimuláljuk, akkor kényszerítjük a szervezetet, hogy termelje a hormont, de ehhez szükséges az életmódváltás is, mert valami miatt ez az egyensúly felborult, tehát valami miatt nem jól működött a szervezetünk. A jó légzés, az egészséges táplálkozás, és nem evés, a legegyszerűbb, de egészséges táplálékra gondolok. Vannak alapelvek, amit érdemes megtartani, hogy a szervezet ne savasodjon el, mert a savasodásnak vannak következményei. Nem kell megvárni, hogy a szódabikarbónát kapkodjuk be. Tudnunk kell, hogy mik azok az ételek, amik nekünk nem felelnek meg. De károsít a kevés mozgás, a stresszes életmód, a sok ülés is. Ezt a tornát viszont csak annak kell használnia, akinek szüksége van rá. Akinek nincs, az nem csinálhatja, mert megboríthatja a hormonháztartást – mondta Ágnes.

A torna pozitív mellékhatása, hogy jól hat a szexuális életre is. Mindenkinek ott segít, abban, ami a korához kijár.

Volt egy páciens akinek 45 évesen csöpögött a tej a melléből, magas volt a prolaktinszintje. Kétszer megcsinálta a tornát és elmúlt neki. Egy másik hölgynek pedig lett teje, de neki volt otthon egy hat hónapos babája, akit szoptatnia kellett. A torna visszahozza azt, ami élettanilag, biológiailag kijár a tornázónak, csak bízni kell benne. Ha mesterségesen viszünk be hormonokat, akkor a szervezet úgy reagál, hogy nem dolgozik, nem termel tovább. Egy csomó oldalon önmagunkba kell néznünk, hogy mi az, amin változtatni kell: a légzésen, hogy a vér oxigénszintje jó legyen, a táplálkozás, hogy milyen üzemanyagot adok magamnak, milyen mozgásokat végzek.

Amit a fiataloknak figyelembe kellene venni, az az, hogy nem normális az, ha görcsölök a menstruáció alatt, ha összevissza jön meg a menstruáció, vagy ha fáj a fej a menses időszakában. Ezek olyan jelek, amikből meg kell győződni, hogy mi okozza, mert ha sokáig húzzuk, akkor komoly következménye is lehet – tette hozzá Kovács Ágnes.

 

Szerző: Tómó Margaréta