Állami költségen magánorvoshoz

Az állam hamarosan azt is fedezi majd, ha a páciensek magánrendelőben keresnek fel általános orvost, nőgyógyászt vagy gyermekorvost. Pontosabban a polgárok a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) költségére magánorvost is választhatnak majd maguknak a szóban forgó három területről.

Erre a primáris egészségvédelem reformját követően nyílik lehetőség. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Blic belgrádi napilapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a választott orvos intézményének csakis úgy van értelme, ha a rendszerbe magánorvosokat is bekapcsolnak. Az egészségügyi minisztérium a Magánorvosok Egyesületének közreműködésével már meg is kezdte a szerbiai magánorvosi rendelők, azok káderének, illetve az általuk nyújtott szolgáltatások feltérképezését, magyarázta Lončar, mondván, hogy a rendszerbe bekapcsolódó magánorvosi rendelőket akkreditálni kell.

– A cél az, hogy az egészségügyi rendszer hatékonyabbá váljon és közelebb kerüljön a polgárok igényeihez. A szerbiai lakosság korfája és egészségügyi állapota a legrosszabbak között van egész Európában. Ehhez képest az egészségügyi rendszer nem hatékony. Fel kell mérnünk, hogy mik a valós lehetőségeink, milyen kapacitással rendelkezünk. A másik tervünk az, hogy minden egészségházban alakuljon sürgősségi szolgálat. Miután ez megtörténik, az orvosoknak akkor is meg kell vizsgálniuk a pácienst, ha az egyszerű megfázással, vagy hőemelkedéssel jelentkezik az egészségházban, nem követelhetik, hogy előbb kérjen időpontot. Minden egészségházban egy, vagy akár több sürgősségi részleget is nyitni kell, ahol bejelentkezés nélkül látják el a sürgős eseteket – taglalta Lončar.

Az egészségügyi tárca vezetője azt is bejelentette, hogy hamarosan országszerte fokozottan szerveznek majd rákszűrést a mellrák, a vastagbélrák és a méhnyakrák korai felismerésének érdekében.

Forrás: Magyar Szó