Alex és a fotókiállítás

Azt már többször is említettem, hogy Alex fehér bőrű, szőke kisfiúként a Nong Buak Hard park ifjú sztárja volt. Nem tudtunk úgy megtenni egy játszótéri látogatást vagy megetetni a halakat a tóban, hogy valaki ne szeretett volna fényképezkedni vele. Ez eleinte furcsa volt, de lassan hozzászoktunk, még Alex is. A sok gyakorlás után megtanulta mikor kell a kamerába néznie, és azt is, hogy hogyan közölje, ha nincs kedve a fényképezkedéshez.

Modellkarrierje csúcspontját néhány héttel Chiang mai-ba érkezésünk után érte el, mikor egy fiatal lány odajött hozzánk, és megkért, hogy készíthessen több képetthaifotokiallitas is Alexről, miközben ő játszik, szaladgál, galambokat zavar vagy bármi mást csinál. Mi erre egy mosollyal kísért bólintással megadtuk az engedélyt.

Történt azonban, hogy Alex elfáradt a játék közben, és elaludt a kezemben. A park egyik nagy előnye, hogy gyékényből szőtt szőnyegeket lehet bérelni apró pénzért, amit mi meg is tettünk. Arra ráterítettük Alex takaróját, majd őt magát is odafektettük. Időközben elkezdett szemerkélni az eső, így az esernyőt is kinyitottam, és fölé tettem. A csepergés hamar abbamaradt, de az ernyőt fölötte hagytuk arra az esetre, ha újra eleredne.

 thaifotokiallitas1

A fényképész lány készített még néhány fotót, és már indulni készült, amikor megkértük, hogy valamilyen módon juttassa el nekünk is a fotókat. Email címet cseréltünk, és a fotók két héten belül megérkeztek. Azután néhány napra rá a lány ismét írt nekem, hogy ő fényképészetet tanul a chiang mai-i egyetemen, és az osztályának kiállítása lesz a Kad Suan Kaew bevásárlóközpont második emeletén, amin Alex egyik képét is kiállítják.

El is mentünk megnézni a kiállítást és a sok szebbnél szebb képek között ott volt Alexé is. Észrevettük, hogy a lány minden képének a témája a gyerekek és a park. A többi képet nézegetve úgy tűnt, hogy ez saját választás lehet, mert nem fedeztünk fel egységes tematikát az egyes fényképcsoportok között. Az információk pedig kizárólag thaiul voltak feltüntetve.

Arra sikerült rájönnünk, hogy szavazási lehetőséget kínálnak, a látogatók szavazhatnak a kedvenc képeikre. Mi ezt szerettük volna megtenni. Az akkori thai tudásunk még nem tette lehetővé, hogy ki tudjuk tölteni az űrlapot, ezért a kiállítást felügyelő fiatalok segíŧségét kértük. Hamar kiderült, hogy öten együtt nem beszélnek annyit angolul, hogy meg tudjuk érteni egymást. Megpróbálkoztunk ezért konkréttabbá tenni a közlendőnket. Megmutattuk nekik Alex képét, és a szavazó űrlapot, és mondtuk, hogy arra a képre szeretnénk szavazni.thaifotokiallitas2

Ezen a ponton még mindig nem értették, hogy miért is hozzuk őket ebbe a kellemetlen helyzetbe. Lassan kezdtük úgy érezni, hogy teljesen félre értettük az űrlapok rendeltetését, mikor felhívták magát a lányt, aki a képet készítette. Ő sem értette teljesen, hogy mit akarunk, de azt mondta, menjünk vissza két nap múlva, mikor a kiállításnak vége lesz, és akkor elkaphatjuk a képet.

Mi ezt meg is tettük, akkor már a lány is ott volt. Odaadta nekünk a fotót, amit a kérésünkre dedikált. Így történt, hogy egy hatalmas fénykép lóg a nappalink falán, amin Alex alszik az esőben egy kék esernyő alatt.

Szerző: O.Vass Hermina