A tíz legfontosabb tény az anyatejről

Az anyatej egy csodaital. A szoptatás világhete alkalmából íme a tíz legfontosabb tény az anyatejről.

Hogyan termelődik az anyatej?

Az anyatej még a várandósság alatt elkezd alakulni, termelődni. A szülés után 24 órával a progeszteron és a prolaktin nevű hormonok beindítják a tejmirigyek működését. Azonban csak a gyermek, az első szoptatás alkalmával indítja meg a tejtermelést.  A prolaktin irányítja az idegrendszert is és azt is szabályozza, mennyi tej termelődjön.

Miért jó az anyatej a gyermek számára?

Az anyatejnek tulajdonképpen csodatevő hatást tulajdonítanak. Az első néhány hétben az anyatej védi a babát a bélfertőzésektől, segíti az emésztést, megvédi a babát a felfúvódástól és a székrekedéstől. Az anyatej növeli a gyermek védelmi képességét valamint védi az allergiás reakcióktól is. Emellett hatással van az állkapocs fejlődésére.

Mit tartalmaz az anyatej?

Az anyatej összetételéről nagyon hosszú listát lehetne írni. A legfontosabbak az ásványi anyagok, vitaminok, zsírok és aminosavak, nukleotidok (DNS-t alkotó aminosav), szénhidrátok, amik energiaforrások, és még sorolhatnánk.

Az anyatej fázisai

Az anyatej összetétele nem állandó, hanem folyamatosan változó. Gondoljunk csak arra, hogy a szülést követő első hétben sűrű sárgás színű tej ürül, amelyet colosztrumnak neveznek. A colosztrum tápanyag összetétele a magasabb fehérje és ásványianyag-tartalomban és az alacsonyabb zsír és szénhidrát tartalomban különbözik az érett anyatejtől. Ugyanakkor a colosztrum az érett anyatejnél nagyobb koncentrációban tartalmaz immunglobulinokat, mindenekelőtt IgA-t. Ezt követi a lactáció 6-15. napja között termelődő átmeneti anyatej, amelynek tápanyag és immunglobulin tartalma a colosztrum és az érett anyatej között van. Az érett anyatej, amely összetevőiben már eltér a colosztrumtól, ez egy fehér hígabb tej. 

Ezen túl a koraszülöttek édesanyjának a teje is eltér az átlagostól, a baba igényei szerint alakul az összetétele.

 

Továbbá egy-egy napon és egy-egy szoptatáson belül is változik az anyatej összetétele, hiszen szoptatáskor először egy híg vízszerű tej ürül, amelyet ú.n. szomjoltó tejnek is neveznek, majd a szoptatás második felében ez sűrűbbé válik, amely zsírdúsabb kalóriadúsabb tej. Kimutatták, hogy egy szoptatás alatt akár a négyszeresére is nőhet az anyatej zsírtartalma.

Mennyi tej termelődik?

Egy nő körülbelül egy liter tejet termelhet naponta. A baba egy “étkezés” alkalmával 200-250 ml-et eszik meg. Azonban a női mell nagyon gyorsan reagál a gyermek igényeire és ahhoz alkalmazkodik.

Meddig szoptassunk?

Az Egészségügyi Világszervezet hat hónapos korig kizárólagos szoptatást javasol, továbbá a szoptatás folytatását hozzátáplálás mellett két éves korig.

Kulturális különbségek

Közép-Afrikában a gyermekeket 53 hónapig, vagyis négy és fél éves korukig szoptatják. Amennyiben az összes kultúrát vesszük alapul, a világon átlagosan 30 hónapos korukig szoptatják gyermekeiket a nők. Szerbiában a nők mindössze 13 százaléka szoptat kizárólagosan.

Anyatej

A 18. századi kampányt megelőzően a gyermekeket “női tejjel” és nem anyatejjel táplálták. A kampány célja az volt, hogy elérjék, hogy a nők szoptassák saját gyermeküket és ne adják azt szoptatós dajkáknak.

Tabu a közéletben

A nyilvános szoptatás még ma is nagyon sok helyen elítélendő cselekmény.

Az ember és az állatvilág

Az ember bármikor elválaszthatja a gyermekét, sőt, azt is megteheti, hogy egyáltalán nem szoptatja. Az állatoknál más a helyzet. A majmok például 5-7 éven keresztül szoptatják bébijeiket.

Forrás: b92.net