A Manó Kuckó várja a családokat!

Nyolc évvel ezelőtt alakult meg az Exspecto Mentálhigiéne Alapítvány, s azóta mindössze két állandó alkalmazottal igyekeznek a város és környéke mentális egészségével, a drogprevencióval, várandóssággal, szüléssel és gyermekneveléssel behatóan foglalkozni. 

Joó Horti Lívia, az alapítvány elnöke kiemelte, egyéves megfigyelést követően az amerikai The Global Fund fo Children nevű alapítvány 9000 dolláros támogatást ítélt meg nekik, amelynek köszönhetően volontőrképzést szervezhetnek. A képzés célja, hogy a jelentkezők alkalmassá váljanak az alapítvány kereteiben működtetett Metamorphosis-drog című kiállítás vezetésére és kortárs prevenciós segítségre, s ezáltal külső munkatársi státust szerezzenek az Alapítványnál. A jelentkezőknek legalább Bsc vagy BA diplomás vagy diplomálás előtt állóknak kell lenniük, valamilyen társadalomtudományi területen (pszichológia, pedagógia, gyógypedagógia, szociális terület, pedagógusképzés stb.).

A képzés során alkalmuk lesz megismerkedni a kábítószer-probléma elterjedtségével, társadalmi, családi, kortársi befolyásával, a drogok fajtáival és hatásával, a segítő munka kereteivel, a fejlődéslélektan jellemzőivel. A képzést magyar és szerb nyelven is lefolytatják, a jelentkezők pedig a képzés végén vizsgát tesznek. A jelentkezési határidő szeptember 30-a, a képzésre pedig október folyamán kerül sor. Jelentkezni életrajzzal és motivációs levéllel az f.exspecto@gmail.com címen lehet. Minden jelentkezővel alkalmassági interjú készül. Részletekről az e-mail címen, illetve a 024-620-621-es telefonszámon érdeklődhetnek.Adobe Photoshop PDF

Csütörtökön, szeptember 18-án kezdődik a Manó Kuckó Baba-Mama-Papa Klub ez évi programja. A klubban foglalkozásokat, előadásokat szerveznek, amelyeket követően lehetőség van kötetlen beszélgetésre, szabad játékra. A programok ingyenesek, és a család minden tagja előtt nyitottak.

Csütörtökön a Kerekítő mondókás mókájára várják a legkisebbeket és szüleiket, de az év folyamán számos érdekes előadásra is sor kerül. Mint azt Ricz Dencs Tünde, a klub koordinátora elmondta, a klub mostantól magyar és szerb nyelven is működik majd.

– Az eddig megszervezett programjainkat az idén is megtartjuk, tehát megemlékezünk a Hordozás Hetéről októberben, valamint a Születés Hetéről jövő májusban. 2015-től egy új programsorozatot is indítunk, mégpedig a Szoptatás Világhete kapcsán, az ehhez kapcsolódó programokra majd jövő augusztusban kerül sor. A Manó Kuckó programjainak keretében magyar nyelven többek között szó lesz az első elválásról –Anya dolgozni kezd címmel szeptember 25-én tart előadást Bálizs Jutka pedagógus. De október végén a veszteségekről, majd decemberben pedig a csodavárás fontosságáról lesz előadás. A jövő év folyamán pedig szakemberek beszélnek majd a beszédfejlődésről, az éjszakai gondoskodásról, a mozgás fontosságáról. A részletes program megtalálható az alapítvány honlapján, www.exspecto.org.rs címen.Adobe Photoshop PDF