A hónap végére érkezhet Pentaxim a gyógyszertárakba

Nem hivatalos információk szerint november végén lehet majd kapni ismét Pentaximot a hazai gyógyszertárakban. Mintegy egy hónapja ismét általános a hiány ebből a kombinált védőoltásból, amit a szülők – amennyiben nem az állami oltást választják – saját költségükre kell, hogy megvásároljanak. 2015 januárjától ingyenes lesz ez az oltás is az újszülöttek számára.

Az, aki ezt az oltást kezdte kapni, de a következőt már nem tudták neki megvenni, megkaphatja az államit is. Különbség védettség terén nincs, csak a szúrások száma több ez utóbbi esetében.

Ez már nem az első hiány. Először áprilistól júniusig nem lehetett kapni a kombinált védőoltást az országban, mert azt nem tervezték szabad eladásra, ugyanis a tervek szerint az állam biztosította volna azt a gyermekeknek. Erre azonban 2015 januárjában kerül csak sor, ekkortól lesz ingyenes a Pentaxim, ami most mintegy 3600 dinárjába kerül a szülőknek, s ezt három alkalommal kell megvásárolniuk, amennyiben a kombinált oltást szeretnék beadatni gyermeküknek.

Az államilag biztosított oltások ugyanolyan jó minőségűek, állítják az illetékesek, azzal, hogy amennyiben amellett döntenek a szülők, a csecsemőt több alkalommal szúrják meg, és esetlegesen több lehet a mellékhatása is – láz, nyugtalanság.

A két oltás kombinálható, tehát azok a gyermekek sem maradtak védettség nélkül, akik esetleg a hiányt megelőzően Pentaximot kaptak.

http://babamama.rs/jovo-evtol-ingyenes-a-pentaxim/

Szerző: tm

Forrás: bebac.com