A babamama.rs kezdeményezéséről a Magyar Szó-ban

A keddi Magyar Szó-ban olvashatunk egy rövid összeállítást a babamama.rs kezdeményezéséről, miszerint Ada és Óbecse területén élő családoknak is járjon a megszületett gyermek utáni egyszeri támogatás. A kérvényt terveink szerint a jövő héten adjuk át Ada és Óbecse polgármestereinek az összegyűjtött aláírásokkal egyetemben. A Magyar Szó írása itt olvasható.

Miért nem kapnak támogatást?

A gyermek megszületésekor minden szerbiai állampolgárnak jár támogatás. Az első, második, harmadik és negyedik gyermek után is. Ezenfelül az önkormányzatok többsége különféleképpen próbálja ösztönözni a gyermekvállalást. Egyesek több, mások kevesebb pénzt ítélnek meg. Az Ada és Óbecse önkormányzata területén élőknek azonban nincs ilyen szerencséjük. A babamama.rs portál ezen szeretne változtatni, ezért a kezdeményezésükre aláírásgyűjtés indult, és ezeket a támogató aláírásokat egy kérvényhez mellékelve június végén a portál át is adja az adai és az óbecsei önkormányzat polgármestereinek. Addig is, míg gyűlnek az aláírások, megkérdeztük a két érintett község polgármesterét, náluk miért nem támogatják a szülők gyermekvállalását.

Vuk Radojević, Óbecse polgármestere érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy a gyermekek születése után járó egyszeri támogatás is ugyanarra a lapra tartozik, mint a harmadik és a negyedik gyerekek óvodai tartózkodása után járó költségek visszatérítése: ha megvan rá a pénz a községi költségvetésben, akkor fizetik, ha nincs biztosítva ez a pénz, nem fizetik.

– Mivel a gyermekvállalást az óbecsei önkormányzat hosszú évek óta nem támogatta, az „inercia” miatt most sem fizetünk ezért, de leginkább azért nincs ilyen támogatás Óbecsén, mert erre a kiadásra nincs fedezetünk – tette hozzá a polgármester.

Az óbecsei községi képviselő-testület egyébként májusi ülésén helyezte hatályon kívül azt a tavaly meghozott határozatot, mely szerint a harmadik és a negyedik gyermek óvodai tartózkodásának a költségeit visszatéríti az önkormányzat. A polgármester akkor azt mondta: a pénzhiány miatt erre a célra az idén sajnos nem jut pénz, de ha a körülmények ismét lehetővé teszik, a támogatást újra bevezetik.

Ez ügyben érdeklődtünk Ada község önkormányzatában is, ahol azt a választ kaptuk, hogy Bilicki Zoltánpolgármester csak az aláírások és a kérvény átvétele után kíván a témáról nyilatkozni.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2380/vajdasag_ada/112844/Mi%C3%A9rt-nem-kapnak-t%C3%A1mogat%C3%A1st.htm