A babák azért szopnak éjszaka, hogy ne legyen testvérük!

Az alvás, pontosabban annak hiánya az egyik legjellemzőbb dolog, ami egy szülőnek egy kisbabával kapcsolatban eszébe jut és ami a legnagyobb problémát okozza. Egy új tanulmány felvetése szerint a kisbabák nem csak az éhség miatt ébrednek éjszaka. Az éjszakai szoptatások ugyanis azt is jó eséllyel megelőzik, hogy a babának testvére szülessen – legalábbis jó ideig. 

A Harvard Egyetem tanulmánya azt állítja, hogy az éjszakai ébredések egyfajta túlélési módszer az újszülöttek részéről – olyan idő- és energiaigényes tevékenység, ami megakadályozza a szülőket abban, hogy további utódokat hozzanak világra, akikkel az újszülöttnek fel kellene vennie a  versenyt és akiknek létezése jelentősen csökkentenék a baba életben maradási esélyeit.

A Problémás Alvás (Troubled Sleep) című tanulmányban, amelyet az Evolution, Medicine and Public Health Oxford Journal szaklapban jelentettek meg, David Haig kutató azt állítja: az a baba, aki éjszaka szopni akar, egyúttal azzal próbálkozik, hogy minél tovább kitolja anyja szülés utáni fogamzóképtelenségét. Végül is, lehet benne valami, hiszen általában a szoptatás fogamzásgátló hatása is addig vehető biztosnak, amíg az éjszakai szoptatások is fennállnak.

Ahogy azt egyébként a tanulmány is megerősíti: a szoptatás valóban egyfajta természetes fogamzásgátlóként működik, aminek evolúciós szempontból az a jelentősége, hogy az újszülött baba szülei teljes figyelmét és minden erőforrását élvezheti.

“Ha gyors egymásutánban születnek a testvérek, megfigyelhetően magasabb a halálozási arány a csecsemők és a kisgyerekek esetében, különösen olyan környezetben, ahol az erőforrások  szűkösek és sokféle fertőző betegség burjánzik.” – áll a tanulmányban.

A minél gyakoribb és intenzív szoptatás segít megakadályozni, hogy az anya ovulációja újra kezdődjön.

A tanulmány megállapította, hogy a szoptatott babák éjszakai felsírásai az első életév második felében sűrűbbé válnak, majd javuló tendenciát mutatnak. Azt is kimutatták, hogy a tápszerrel táplált vagy már elválasztott kisbabák ritkábban ébredtek, mint a szoptatott babák.

Anyukák, ti mit gondoltok a fentiekről? És nálatok meddig ébredt éjjel a gyerek, ha anyatejes volt?

Forrás: babanet.hu

Fotó: sxc.hu