6 tévhit a hozzátáplálásról

A hozzátáplálás megkezdése számos kérdést vet fel a szülőkben. Pláne, ha a saját kérdéseik mellé még jótanácsokat is kapnak, hogyan kéne elkezdeni, mit kéne adni a babának és miért.

Összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló tévhiteket:

1) Ha a babának székrekedése van, el kell kezdeni a hozzátáplálást

Mettől meddig használjunk etetőszéket? Az önálló evésrőlA székrekedéssel küszködő babák szüleinek gyakran javasolják, hogy kezdjék el a hozzátáplálást és az majd megoldja a gondokat. Már a 2-3 hónapos babáknál előfordul, hogy azt javasolják, adjon nekik a szülő narancslevet, szilvát, sárgabarackot, csipkebogyót stb. Ez azonban egyáltalán nem javasolt.
Először is fontos tudni, hogy valóban székrekedésről van-e szó. Anyatejes babáknál akár 7-10 napig is kimaradhat a széklet anélkül, hogy a babát ez zavarná, ennek az oka az, hogy az anyatejnek kisebb a rosttartalma, valamint a baba egy bizonyos kor után szinte teljesen képes feldolgozni azt.
Amennyiben a babának fáj a pocakja, puffadt a hasa, erőlködik, házi praktikák bevetése helyett székrekedés esetén forduljunk a gyermekorvoshoz!
A hozzátáplálás megkezdése sok esetben csak tovább ront a székrekedéses tüneteken, mert a hozzátáplálás kezdetén adható ételek többsége székletfogó (sárgarépa, alma, krumpli stb.)

2) Ha az anyatej már nem elég, el kell kezdeni a hozzátáplálást

Ha az anyatej már nem elég a babának és még nincs 6 hónapos, a hiányzó mennyiséget tápszerrel kell pótolni. A baba emésztőrendszere 5-6 hónapos kor között érik meg az anyatejtől/tápszertől eltérő ételek emésztésére, a korábban elkezdett hozzátáplálás túlterheli az emésztőrendszert, ami emésztőrendszeri zavarokat (pl. székrekedést, hasfájást) okozhat és a későbbi allergiák (táplálékallergia, szénanátha stb.) forrása lehet.

3) Ha a baba nem hízik eléggé az anyatejtől/tápszertől, el kell kezdeni a hozzátáplálást

Ha a baba igény szerint eszik, a testsúlyának megfelelő mértékben (5 kilós súly felett 120 gramm/testsúlykilogramm/nap a csecsemő tápanyagigénye), naponta 5-6x pisil vagy kakil, legalább havonta 400 grammot hízik és evés után nem keresi az anyamellet, nem kér többet enni, elégedettnek, jóllakottnak tűnik, akkor a lassú hízás általában alkati okokból adódik, amit nem old meg a korábban elkezdett hozzátáplálás. Ez az elmélet, hogy a főzelékektől jobban hízik majd a baba, mint az anyatejtől már csak azért sem helytálló, mert a 6 hónapos kor előtt elkezdett hozzátáplálás esetén a baba szervezete nem tudja teljesen megemészteni a bevitt táplálékot, ezért amit megeszik, annak javarésze ki is jön, nem hasznosul.

4) Ha a baba már kap főzeléket, de kevés az anyatej, tápszert kell kapnia

A főzelékek, pépek mellett nyugodtan szoptass igény szerint, és hagyd, hogy a babád maga hagyja el az egyes étkezéseknél a szoptatást! A babák ösztönei jól működnek: hidd el, ha kevés neki az anyatej, több főzeléket fog enni, ameddig pedig a szervezetének inkább anyatejre van szüksége, abból fog többet elfogadni.

5) Ha a babának nincs foga nem tudja megrágni a darabos ételeket

A babák az ínyükkel is meg tudják rágni a puhára főzött darabos ételeket, de még a kiflit, kenyeret is! Ez nem lehet akadálya a darabos ételek bevezetésének. Csupán a nehezen megrágható nyers gyümölcsökkel (pl. alma) és a szálasabb húsokkal (pl. marhahús vagy nagyon száraz csirkemell) kell vigyáznod!

6) 4-5 hónapos kor között már reszelt háztartási kekszet kell adni, hogy megelőzd a gluténallergiát

Pár évvel ezelőtt a gluténféléket (pl. lisztet, kenyeret) még fokozatosan ajánlották bevezetni és csak 8-9 hónapos kortól javasolták elkezdeni adni. A jelenlegi védőnői ajánlás szerint kizárólagos anyatejes táplálás esetén a csecsemő 6 hónapos korában, a vegyesen vagy csak tápszerrel táplált csecsemőknél 4-6 hónapos kor között lehet bevezetni a gluténféléket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kicsi mostantól mindenféle pékárút ehet, hanem ebben is a fokozatosság a fontos: a napi főzelékeket egy csapott mokkáskanál (a kiskanálnál kisebb kanál és nem púpozva) liszttel sűríthetjük vagy adhatunk naponta egy fél vagy kétnaponta 1 db reszelt háztartási kekszet gyümölcspürébe vagy anyatejbe keverve.

Fontos továbbá, hogy amennyiben van rá mód, a glutén bevezetése után még legalább 3 hónapig kapjon a baba anyatejet is, mert ez is csökkenti a gluténallergia kialakulásának kockázatát.

Szerző: Vida Ágnes

Forrás kismamablog.hu