5 szimuláció, melyek segítségével könnyebben megérthetjük, hogyan érzékelik a világot az autisták

Ez a fotó 2013 május 16-án készült Christian Vasquezről a havannai Dora Alonso iskolában, amint épp egy tanórán kezével letakarja füleit. A nyolcéves kisfiúnál 2008-ban diagnosztizálták az autizmust, és ekkor kezdett ebben a speciális iskolában tanulni, mely kifejezetten az autista gyermekek oktatását tűzte ki célul.

Az autizmus spektrumzavar (ASD – Autism spectrum disorder) komplex agyi fejlődési zavar, mely főleg a szociális és kommunikációs készségek, valamint viselkedésbeli minőségi fejlődési zavarok terén nyilvánul meg. Már korai gyermekkorban megállapítható, a becslések szerint minden 68. amerikai polgár érintett. Az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) szerint ez a szám tízszer magasabb, mint 40 éve.

Az autisztikus spektrumzavarnak különböző formái léteznek, amelyek igencsak eltérnek egymástól, így az autizmushoz való viszonyulások is félrevezetőek lehetnek. Azok a kifejezetten neurotipikus embereknek célzott források mellett, mint például szülők közösségi hálói vagy olyan szervezetek, mint az amerikai Autism Speaks, autista személyek és játékfejlesztők olyan virtuális szimulációkat alkottak meg, melyek az autisták általános tapasztalását közvetítik, többek között a látvány és hangok iránti túlzott érzékenységet.

„A túlzott illetve a csökkent érzékenység is általános tünete az autizmusnak” – állítja Dr. Paul Wang, az Autism Speaks vezető orvoskutatója. „Valójában ez egy fontos új kritériuma az autizmus diagnosztizálásának.”

Wang szerint ezek az érzékeléssel kapcsolatos kihívások egy normális, kényelmes környezet feldolgozását egy igazi küzdelemmé változtatják egy autista egyén számára. A kényelmetlen érzések súlyossága széles körben mozoghat: egészen egy rövidujjú ing ujjától a hangos zajokig. Olyan mindennapi észlelések válthatnak ki nyugtalanságot, amelyeket sokunk szinte gondolkodás nélkül feldolgoz.

„Nehéz megérteni milyen lehet egy autista cipőjében járni” – mondja Wang. „Ezek a szimulációk hűen illusztrálják milyen borzalmas lehet az érzékek stimulációja az autistáknak, és ezzel talán segítenek jobban megismertetni az átlagembert a nehézségekkel, amelyekkel az autizmussal élők küzdenek nap mint nap.”

Az ismert autizmus aktivista és állatszakértő, Temple Gardin nyilatkozta: „Én más vagyok, de nem kevesebb.” Az autizmus hónapja alkalmából a következő videók ezt segítenek nekünk megérteni.

Figyelmeztetés: Epilepsziával küzdőknek illetve azoknak, akik hajlamosak görcsrohamokra, nem ajánlatos a videók megtekintése. A nézők legyenek felkészülve fokozott hangerőre, amely az autisták  túlzott hallásstimulációját szándékozza bemutatni.

  1. Játszótér

Taylan Kadayifcioglu és csapata 2013-ban készítették el az Auti-sim nevű egyszemélyes játékot, amely a hiperszenzitivitást érzékelteti a játékossal. Arc nélküli gyerekek fülsiketítő sikolya és elmosódott képek visszavonulásra késztetik a játékost, hogy tisztán  hallhasson és láthasson.

 

  1. Filmnézés

Egy autista Youtube felhasználó, WeirdGirlCindy, akinek elege lett abból, ahogy a szakértők próbálják elmagyarázni milyen autistának lenni, megalkotta ezt a szimulációt, hogy „ezt helyre tegye”.

Az 1986-os Transformers egyik jelenetében eltorzította a hangot és a képeket, hogy bemutassa az érzékek túlterhelését. „ Végül egyáltalán nem tudom feldolgozni a filmet” árulja el a videóban, „csak látom a jeleneteket, de nem emlékszem semmire.”

 

  1. Vásárlás a Walmartban

Ez a szimuláció a felhasználó Inside Autism cimű 56 perces dokumentumfilmjének egy részlete. A nézőt egy bevásárlókörútra viszi, ahol a képek elszemcsésednek és a hangok felerősödnek, hogy szemléltesse, milyen is egy „rossz nap”.

 

  1. Séta az autcán

Ez a videó bemutatja a különbséget, milyen végighaladni a járdán egy autista és neurotipikus személy számára. Az előző videóhoz hasonlóan a hang felerősített és zagyva, a fények pedig egyre világosabbak és vakítóbbak.

 

  1. Kávézóban

Ez a videó aCarly’s Voice: Breaking Through Autism egy részletét dolgozza fel, amely egy 17 éves autista lány beszámolója. A szimuláció azt próbálja érzékeltetni velünk, hogy még a családdal is milyen kemény és idegesítő lehet elfogyasztani egy csésze kávét.

Forrás: mashable.com

Fordította: Gogolák Bencsik Nóra