1 milliárd forint korai fejlesztésre

A júniusban induló, 1 milliárd keretösszegű uniós program a legkisebbek korai fejlesztését, a fejlődési rendellenességek mielőbbi felismerését, s a fejlesztés családközpontúbbá tételét hivatott segíteni – írja a Magyar Nemzet.

A program célcsoportja a 3 év alatti gyermekek. A célok között szerepel, hogy minden rászoruló kisgyermek megkapja a szükséges kezeléseket, fejlesztéseket. A tervek szerint a szocális ellátórendszer már akkor felveszi a kapcsolatot az érintett családokkal, amikor még a terhesség szakaszában nyilvánvalóvá válik, hogy előreláthatóan a családba fejlődési rendellenességgekkel küzdő gyermek érkezik majd.

Kutatások által igazolt tény, hogy a fejlődés az első években a leggyorsabb. A “normáltól” eltérő ütemben vagy módon fejlődő gyerekek esetében különösen fontos, hogy ebben a kiemelt időszakban megkapják a szükséges fejlesztéseket. Ha ez elmarad, akkor elképzelhető, hogy sosem érik el a későbbiekben azt a szintet, amit speciális fejlesztésekkel elérhettek volna.
Korai fejlesztésben 0–6 éves korú, érzékszervi, értelmi, mozgás és halmozottan sérült, továbbá viselkedészavarral küzdő gyermekek részesülhetnek.

Forrás: csaladivilag.hu

Fotó: sxc.hu